Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ
Δύο βασικά θέματα της χτεσινής ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ

Το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν οδηγήσει οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές πολιτικές τη βιομηχανία της χώρας, ομολόγησαν από διαφορετική σκοπιά ο καθένας οι ομιλητές που μετείχαν στη χτεσινή ημερίδα με θέμα "Βιομηχανική πολιτική, αποβιομηχάνιση και φθίνουσες περιοχές", που οργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Στο διά ταύτα, όμως, όλοι τους πρότειναν ως λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος τις αποκρατικοποιήσεις και την ανταγωνιστικότητα, ταυτιζόμενοι με τις θέσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΙΣΤΑΜΕ ο γραμματέας του ΔΣ του Ινστιτούτου καθηγητής Σ. Τσοτσορός, χαρακτήρισε αποτυχημένες τις πολιτικές της τελευταίας δεκαπενταετίας, στη φάση της κρατικοποίησης των προβληματικών επιχειρήσεων και στη φάση των προσπαθειών για ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται, τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Σ. Τσοτσορός, για "πολιτικές εφαρμοσμένες κάτω απ' την πίεση αναγκών άσχετων με την επιδίωξη της βιομηχανικής ανάπτυξης, πολιτικών χωρίς σχέδιο και προοπτική". Ενδεικτικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν - όπως υποστήριξε ο ίδιος ομιλητής - η ήδη περιορισμένη συμμετοχή του βιομηχανικού κλάδου στο ΑΕΠ να περιοριστεί τόσο, ώστε στις μέρες μας να φτάσει στο 16%. Τέλος, επισημαίνοντας ότι η βιομηχανία θα πρέπει να αποτελέσει τη μείζονα παραγωγική δραστηριότητα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ότι με δεδομένη την όξυνση του ανταγωνισμού απ' τη διεθνοποίηση της αγοράς, η ανάπτυξή της απαιτεί σχεδιασμό σύνθετου αναπτυξιακού πλαισίου, με συνέχεια στην εφαρμογή του.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Παπαλεξόπουλος, αφού απέδωσε το αδιέξοδο του κλάδου της βιομηχανίας, στο ρόλο του δημοσίου, απαίτησε την πλήρη κατάργηση του κρατικού παρεμβατισμού σε θέματα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης πρότεινε τέσσερις βασικούς άξονες πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, μεταξύ των οποίων:

  • τον προσδιορισμό των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και αναδιάρθρωσης και
  • την έμφαση στα μη υλικά στοιχεία ανάπτυξης και ιδιαίτερα στη γνώση και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στο θέμα της απασχόλησης αναφέρθηκε και ο οικονομολόγος Π. Ρυλμόν, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι "στον κλάδο της βιομηχανίας, παρότι αυξάνονται τα κέρδη, η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα φθίνουν". Την ανάγκη διεύρυνσης της απασχόλησης, προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία, επισήμαναν όλοι οι ομιλητές που συμμετείχαν στη χτεσινή ημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ