Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προσοχή στις μειώσεις των επιτοκίων

Δημοσιονομική πειθαρχία και συνέχιση της αντιπληθωριστικής πολιτικής σύστησε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εκπληρωθούν τα κριτήρια συμμετοχής της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση

Συγκράτηση στους ρυθμούς πτώσης των επιτοκίων, με στόχο τον περιορισμό των τραπεζικών δανείων στον ιδιωτικό τομέα και τη σταδιακή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του υψηλού δημοσίου χρέους, συνιστά μεταξύ άλλων στους τραπεζίτες ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς,ομολογώντας ότι η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με την πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, περικλείουν κινδύνους, όπως "περιοδικές αναταραχές στις ευρωπαϊκές αγορές συναλλάγματος και διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών". Οι θέσεις αυτές, διατυπώθηκαν από τον Θ. Καρατζά με την εισηγητική του ομιλία στη χτεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ και διοικητής της Εθνικής, υποστήριξε πως η δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή αντιπληθωριστικής πολιτικής, αποτελούν τα μόνα όπλα για να έχει η Ελλάδα βάσιμες πιθανότητες να συγκλίνει πραγματικά προς τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Μιλώντας εκ μέρους των τραπεζιτών, δεν απέφυγε ωστόσο να εκφράσει την επιθυμία τους για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα φορολόγησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.Δεν παρέλειψε επίσης, να στηρίξει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί με διάφορους τρόπους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, υποστήριξε ότι οι συνθήκες του ανταγωνισμού και της διαφάνειας καθιστούν αναγκαία την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των μεγάλων ιδιαίτερα τραπεζών, προκειμένου να αποδεσμευτούν πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων. Θέση πίσω από την οποία κρύβεται η πώληση πακέτων μετοχών βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων, που ελέγχουν οι κρατικές κυρίως τράπεζες, σε ιδιώτες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και στην πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και τις επιπτώσεις της πλήρους απελευθέρωσης κεφαλαίων που αυτή συνεπάγεται, στο τραπεζικό σύστημα. Ο Θ. Καρατζάς αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι συναλλαγματικών κρίσεων είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί και για το λόγο αυτό κάλεσε τις τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης του πιστωτικού κινδύνου που προέρχεται από διαταραχές στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Σαν τέτοια μέτρα ανέφερε χαρακτηριστικά τη θεσμοθέτηση νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, την καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού και τη ριζική αναδιάρθρωση των παρεχόμενων τραπεζικών υπηρεσιών.

Στα πλαίσια αυτά, ο διοικητής της Εθνικής ανακοίνωσε ότι η ΕΕΤ έχει ήδη ετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων που στάλθηκε προς επεξεργασία στην Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών. Συμπληρωματικές επίσης ενέργειες, που τέθηκαν ήδη σε λειτουργία ή πρόκειται να τεθούν στο άμεσο μέλλον και εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στο μετριασμό των αυθαιρεσιών της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος, είναι η κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την αποϋλοποίηση των τίτλων, η θεσμοθέτηση των πρωτογενών και δευτερογενών αγορών τίτλων του δημοσίου, η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων κλπ.

Προαναγγέλθηκε, τέλος, πρωτοβουλία της ΕΕΤ για εκπόνηση της Εκθεσης της Επιτροπής Διοικητών,που θα περιέχει τις προτάσεις που οι τραπεζίτες θεωρούν αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού τομέα και την πορεία του προς το 2000.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα «φέσια» στο 11μηνο (2004-12-08 00:00:00.0)
Επιτόκια με βάση τις γενικές συνθήκες στην ευρωζώνη (2002-12-31 00:00:00.0)
Ολα στο ρυθμό της "προσαρμοστικότητας" (1999-01-15 00:00:00.0)
Απρόθυμοι οι τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια (1998-09-09 00:00:00.0)
Στο στάδιο των "διερευνητικών" επαφών η φορολόγησή τους (1996-04-13 00:00:00.0)
Οι τραπεζίτες αναλαμβάνουν τον "εκσυγχρονισμό" (1995-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ