Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απρόθυμοι οι τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια

"Βλέποντας και κάνοντας". Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε για το θέμα των επιτοκίων ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της ΕΤΕ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

Την απροθυμία των τραπεζιτών να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων με μείωση των κερδών τους και να συμβάλουν έτσι στην απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εξέφρασε χτες ο διοικητής της ΕΘνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Θ. Καρατζάς.Αυτό προκύπτει από τις λακωνικές δηλώσεις που έκανε ο Θ. Καρατζάς, μετά το τέλος της συνεργασίας που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη."Βλέποντας και κάνοντας", ήταν συγκεκριμένα η απάντηση που έδωσε ο Θ. Καρατζάς, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες με τα επιτόκια.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Θ. Καρατζάς, φέρεται να ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις που έχει στην Εθνική και τις ελληνικές τράπεζες η κρίση που εκδηλώθηκε στη Ρωσία και έπληξε τις διεθνείς χρηματαγορές. Η εκτίμηση του προέδρου της ΕΕΤ, είναι ότι η κρίση στη Ρωσία και η αναταραχή που εκδηλώθηκε στη συνέχεια στις διεθνείς χρηματαγορές, δε θα έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις στην Ελλάδα, ανάλογες με τις επιπτώσεις που είχε στην οικονομία των ΗΠΑ ή της Γερμανίας, επειδή για τη χώρα μας οι επιπτώσεις - δηλαδή οι ζημιές από την κρίση αυτή - θα είναι "έμμεσες".

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Θ. Καρατζάς:

  • Δήλωσε αισιόδοξος πως θα εξομαλυνθούν οι παγκόσμιες αγορές - χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε και με ποιο κόστος - και συνέστησε "αναμονή, ψυχραιμία και αισιοδοξία".
  • Δε θέλησε να κάνει καμία εκτίμηση ή πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί ο δείκτης τιμών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών ΑΘηνών, μετά την κρίση στη Ρωσία και τις παρενέργειες που προκαλεί αυτή η κρίση, δηλώνοντας λακωνικά: "Ουδέν σχόλιον".
  • Αφησε ανοιχτό το θέμα για μεταβολές στα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, υπενθυμίζοντας τη δήλωση "βλέποντας και κάνοντας" που είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν είχε δεχτεί ανάλογη ερώτηση από τους δημοσιογράφους.

Το σίγουρο, είναι, ότι οι ελληνικές και ξένες τράπεζες, κρατικές και ιδιωτικές, δεν προτίθεται να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων, σε βάρος των κερδών τους. Η δημόσια έκκληση που έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, για την ανάγκη να στηρίξουν όλοι την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του πληθωρισμού, άφησε αδιάφορους τους τραπεζίτες. Αν η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό με τη μείωση των επιτοκίων, λένε οι τραπεζίτες, ας καταργήσει τώρα τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες (ΕΦΤΕ, εισφορά του νόμου 128 κλπ.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτόκια με βάση τις γενικές συνθήκες στην ευρωζώνη (2002-12-31 00:00:00.0)
Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια (2002-05-25 00:00:00.0)
Κλέβουν με το «έτσι θέλω» (2002-05-17 00:00:00.0)
«Θεσμική» τοκογλυφία και λεηλασία των αποταμιεύσεων (2001-01-21 00:00:00.0)
«Φίλησε» τις 415 δραχμές το δολάριο (2000-10-26 00:00:00.0)
Προσοχή στις μειώσεις των επιτοκίων (1996-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ