Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ολα στο ρυθμό της "προσαρμοστικότητας"

Ο υφυπουργός Εργασίας θεωρεί τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τα ξεπουλήματα τραπεζών "θετικά" για την απασχόληση, όταν προβλέπεται η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ΕΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα!

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι συγχωνεύσεις και τα ξεπουλήματα των κρατικών τραπεζών υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,συνδέοντας μια τέτοια πολιτική με την αύξηση της... απασχόλησης, "μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος". Τις απόψεις αυτές, τις ανέπτυξε στην παρουσίαση μελέτης της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τις "Διαρθρωτικές Μεταβολές και την απασχόληση στις τράπεζες".

Ο υφυπουργός κάλεσε, επίσης, σε διάλογο μεταξύ τραπεζιτών και ΟΤΟΕ για την καλύτερη "προσαρμογή" των τραπεζών στα "νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας", υποστηρίζοντας ότι, αν στις ελληνικές τράπεζες είχαμε αύξηση της απασχόλησης, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είχαμε μείωση, αυτό οφείλεται στο... διάλογο. Την ίδια ώρα είναι γενικά παραδεκτό πως είχαμε αύξηση της απασχόλησης, επειδή στη χώρα μας ήταν καθυστερημένος ο τραπεζικός τομέας και αναπτύχθηκε αργότερα από τις τράπεζες στο εξωτερικό.

Υποστήριξε, επίσης, ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ ο ανταγωνισμός θα είναι ελεύθερος και οι εξελίξεις θετικές και για τη χώρα και για το τραπεζικό σύστημα.., ενώ στη μελέτη της ΕΕΤ γίνεται σαφώς λόγος για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.Διαπιστώνεται - αναφέρεται - ότι το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας είναι σχετικά νεότερο, περισσότερο μορφωμένο και εμφανίζει υψηλή συχνότητα επαγγελματικής κατάρτισης. Τα στοιχεία αυτά υπονοούν δυναμισμό και προσαρμοστικότητα για τις επερχόμενες και επιδιωκόμενες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα".

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε, από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζά,τον γενικό γραμματέα Ι. Μάνο και τους επιστημονικούς συνεργάτες Κ. Κανελλόπουλο και Γ. Τσατήρη,η απασχόληση στις ελληνικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε κατά 15%, ενώ εκφράστηκε η πεποίθηση ότι είναι "υπερβολικοί" οι φόβοι για μείωση της απασχόλησης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Στην ίδια μελέτη η ΕΕΤ ισχυρίζεται ότι στην περίοδο 1986 - 1990 η απασχόληση στις τράπεζες σε 14 ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε κατά 7,3%, αλλά από το 1990 έως το 1995 αυξήθηκε 0,3% σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ίδιας μελέτης, από το 1990 έως το 1995 έγιναν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες 115.300 απολύσεις και περίπου 91.500 προσλήψεις, δηλαδή είχαμε απόλυτη μείωση 23.800 θέσεων εργασίας και όχι αύξηση. Σε πολλές από αυτές τις χώρες έγιναν κι άλλες απολύσεις το 1996.Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με στοιχεία της EYROFIET - της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων - η εφαρμογή του ΕΥΡΩ θα έχει σαν συνέπεια την απώλεια περισσότερων από 300.000 θέσεις εργασίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ