- Δεκάρα τσακιστή δε δίνει η κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης ΛΑΡΚΟ,ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματός της μέχρι το τέλος του... - 1999-01-15 00:00:00.0"/> - Δεκάρα τσακιστή δε δίνει η κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης ΛΑΡΚΟ,ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματός της μέχρι το τέλος του... - 1999-01-15 00:00:00.0" /> "Δε μας ενδιαφέρει η ΛΑΡΚΟ"! | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Δε μας ενδιαφέρει η ΛΑΡΚΟ"!
  • Κυνική τοποθέτηση της υφυπουργού Ανάπτυξης απέναντι στα αιτήματα και την αγωνία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και διαδήλωση στην Αθήνα
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο για "λουκέτο" στην επιχείρηση μετά τις ευρωεκλογές!

"Δεκάρα τσακιστή" δε δίνει η κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης ΛΑΡΚΟ,ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματός της μέχρι το τέλος του 1999! Αυτό δήλωσε ουσιαστικά χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,στους εκπροσώπους των εργαζομένων της επιχείρησης, που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις και παράλληλα να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι θα αγωνιστούν για να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή.

Οι εργαζόμενοι από τη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και τα λιγνιτωρυχεία της Κοζάνης, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας,έφτασαν με πούλμαν γύρω στις 11.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις απολύσεις και να δώσει λύσεις "εδώ και τώρα" στο πρόβλημα της επιχείρησης. Απέκλεισαν το δρόμο μπροστά από το υπουργείο για πάνω από δυο ώρες, φωνάζοντας συνεχώς το σύνθημα "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ".Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν και εκπρόσωποι από τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας, που κήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας,ενώ 2ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι στην ΠΕΣΙΝΕ,συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η υφυπουργός Ανάπτυξης δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα των εργαζομένων για ανάκληση των απολύσεων. Επιπλέον δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρει το κράτος η συμμετοχή του στη βιομηχανία.Η Α. Διαμαντοπούλου προχώρησε ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τις ευρωεκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για "λουκέτο" από κει και ύστερα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ. Ρούσσης,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, δήλωσε: "Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νικέλιο είναι τέτοια, που "βλέπουν" τη ζωή της ΛΑΡΚΟ μέχρι το 1999! Εμείς λέμε ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία του καρτέλ νικελίου να βγάλουν τη ΛΑΡΚΟ έξω από την παραγωγή. Απλά επιδιώκουν αυτό να γίνει μετά τις ευρωεκλογές.Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους".

Ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε: "Ηταν προκλητική η συμπεριφορά της υφυπουργού, αφού δεν τοποθετήθηκε καν στο γεγονός ότι παράλληλα με τις διαθεσιμότητες γίνονται υπερωρίες και οργιάζει η παρουσία εργολάβων μέσα στο χώρο. Πρέπει να πούμε ότι έχει ευθύνη και η πλειοψηφία του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ, αφού άφησαν να περάσει έτσι η τοποθέτηση της υπουργού ότι το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ. Ομολόγησε δε ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι κλαδικές πολιτικές, δεν τους ενδιαφέρει αυτό το στρατηγικής σημασίας προϊόν".

Ο Δημήτρης Τσουμπρής,γραμματέας της ΠΟΕΜ, δήλωσε: "Σοβαρή ευθύνη στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που δεν κάνουν καμία προσπάθεια να ανοιχτεί ένα μέτωπο συνολικά ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βρουν τρόπους να ανατρέψουν αυτές τις ηγεσίες, να βάλουν φραγμό στην πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τις βιομηχανίες όπως τη ΛΑΡΚΟ στη συγκεκριμένη περίπτωση".

Στην Εύβοια

Σε "μερικό" αποκλεισμό για μισή ώρα της "υψηλής γέφυρας" της Χαλκίδας προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, μετά την απόφαση του ΔΣ του σωματείου να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία, αλλά όχι και στο συλλαλητήριο στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εύβοια υπονόμευσαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, όσο και η φιλοκυβερνητική παράταξη στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Οι πρώτοι, με διάφορα προσχήματα, έχουν κάνει αποδεκτές τις διαθεσιμότητες και τα "προγράμματα κατάρτισης" που πρότεινε ο υφυπουργός Εργασίας, πρόταση που επανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της Συνομοσπονδίας στη Λάρυμνα. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας στον κλάδο του μετάλλου και στα μεταλλεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ