Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Νέα σύμβαση της ΔΕΠΑ με κατασκευαστές

Υπογράφτηκε χτες και αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου στο Βόλο. Είχαν προηγηθεί οι συμβάσεις για μεταφορά φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και την Ημαθία

Σύμβαση κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή του Βόλου μήκους 41 χλμ. υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου) και ρωσικών εταιριών. Ο νέος αγωγός θα τροφοδοτήσει τη βιομηχανική περιοχή της πόλης αρχικά και τους οικιακούς καταναλωτές αργότερα. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 4,5 δισ. δρχ. και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Η σύμβαση αυτή, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλες συμβάσεις που είχαν προηγηθεί μεταξύ της ΔΕΠΑ και κατασκευαστικών εταιριών.

Η τελευταία - πριν τη χτεσινή - σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 21 του Μάρτη μεταξύ ΔΕΠΑ και κατασκευαστικών εταιριών, αφορούσε στην κατασκευή κλάδων μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Θεσσαλονίκη (Διαβατά, βιομηχανικό συγκρότημα ΕΚΟ και Πυλαία) και προς το Πλατύ Ημαθίας, με τα εξής δεδομένα:

  • Το συνολικό ύψος της σύμβασης (σ.σ. δηλαδή του κόστους κατασκευής των έργων), ανέρχεται στο ποσό των 6,5 δισ. δραχμών.
  • Η σύμβαση υπογράφηκε σε εφαρμογή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει αντιστοιχία όλων των όρων με τη σύμβαση κατασκευής του κεντρικού αγωγού του φυσικού αερίου (η σύμβαση για τον κεντρικό αγωγό υπογράφτηκε το 1991 και η κατασκευή του αγωγού ολοκληρώθηκε από το ρώσικο κονσόρτσιουμ).
  • Με την ολοκλήρωση κατασκευής των κλάδων αυτών, θα γίνει δυνατή η τροφοδότηση της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου και των πελατών της ΔΕΠΑ με τους οποίους έχει υπογράψει οριστικά συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα θα τροφοδοτηθεί το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΚΟ για παραγωγή αμμωνίας, η HELLENIC STEEL και άλλες βιομηχανικές μονάδες, όπως και τα δίκτυα της Θεσσαλονίκης που θα δόσουν τη δυνατότητα τροφοδότησης στους οικιακούς καταναλωτές.
  • Το συνολικό μήκος των κλάδων είναι προς τη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης (31 χιλιόμετρα), προς το Πλατύ Ημαθίας (10 χιλιόμετρα) και προς το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη (2 χιλιόμετρα).

Με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με τις κατασκευαστικές εταιρίες, ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων είναι 5,5 μήνες για τη βιομηχανική περιοχή Σίνδου, 6 μήνες για την ΕΚΟ, 6,5 μήνες για την Πυλαία και 6,5 μήνες για το Πλατύ Ημαθίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχει» με τις ΗΠΑ τα σχέδια για το LNG (2015-12-16 00:00:00.0)
Σημαντικά κέρδη και ...επεκτατική λογική (2008-06-03 00:00:00.0)
«Φυσική» πηγή πλούτου για το κεφάλαιο (2005-04-16 00:00:00.0)
Οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τη ...δεκαετία (1996-11-06 00:00:00.0)
Απλήρωτοι από το Γενάρη! (1996-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ