Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκτήματα Θεατρολογίας

Ο Βάλτερ Πούχνερ,ο Αυστριακός - πλην πολιτογραφημένος Ελληνας εδώ και πολλά χρόνια - θεατρολόγος, ο πρώτος στην Ελλάδα πανεπιστημιακός δάσκαλος της θεατρολογίας που ξεκίνησε το 1977 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πριν καν δημιουργηθούν τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών στα ΑΕΙ, είχε χτες την τιμητική του. Δικαίως, μετά από τόσα χρόνια πρωτοπόρας διδασκαλικής, ερευνητικής και συγγραφικής δουλιάς γύρω από το θέατρο και κυρίως το άγνωστο ελληνικό θέατρο, σαν δραματουργία και πράξη του παρελθόντος.

Στο κτίριο "Κ. Παλαμά" το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (στο οποίο διδάσκει και προεδρεύει ο Β. Πούχνερ από την ίδρυσή του) και οι εκδόσεις "Καστανιώτη",παρουσίασαν χτες τρία, εξαιρετικά ενδιαφέροντα, θεατρολογικού περιεχομένου βιβλία του Β. Πούχνερ,με ομιλητές τους Κώστα Γεωργουσόπουλο (επιστημονικό συνεργάτη του Τμήματος), Μιχάλη Μερακλή (καθηγητή του ΠΑ) και τον ίδιο τον Β. Πούχνερ.Τίτλοι των βιβλίων, που απευθύνονται όχι μόνο στους σημερινούς και αυριανούς θεωρητικούς και πρακτικούς του θεάτρου αλλά και στους θεατρόφιλους, είναι: "Φιλολογικά και Θεατρολογικά Ανάλεκτα" (472 σελίδες), "Ο Παλαμάς και το Θέατρο" (840 σελ.), "Δραματουργικές Αναζητήσεις" (392 σελ.).

Το πρώτο αφορά στον αιώνα μας κυρίως, το κείμενο του Ψυχάρη "Για το Ρωμαίικο Θέατρο", το παλαμικά πρότυπα στο έργο του Καζαντζάκη, το θέατρο του Καμπανέλλη και του Ζιώγα. Το δεύτερο αφορά στα θεατρικά ενδιαφέροντα και την "Τρισεύγενη" του Παλαμά. Το τρίτο ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεατρικών θεμάτων, του παρελθόντος και παρόντος.

Χτες, παρουσιάστηκε και ο 1ος τόμος του Επιστημονικού Δελτίου "Παράβασις" του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε έκδοση επίσης του οίκου "Καστανιώτη". Στον τόμο περιέχονται κείμενα των διδασκόντων και ερευνητών του Τμήματος: Β. Πούχνερ, Σ. Ευαγγελάτου, Ν. Βαγενάς, Χ. Μπακονικόλα - Γεωργοπούλου, Π. Μαυρομούστακος, Κ. Πετράκου, Ι. Βιβιλάκη και βιβλιοκρισίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ