Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόλεμος δισ. στη Θεσσαλονίκη

Καταβολή από την ΕΡΤ 1,5% των εσόδων της για τον Κινηματογράφο. Διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά κανάλια

Δεν ήταν είδηση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Σταύρου Μπένου, τα 10 δισ. για εκδηλώσεις στη "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα". Είδηση είναι ότι "μαύρο σκοτάδι" καλύπτει τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (ΟΠΠΘ) και μετά την παραίτηση του Γιάννη Βακαρέλη. Ετσι και η άποψη του Πέτρου Συναδινού: "η παραίτηση συνέπεσε, δυστυχώς(! ) με την ανάθεση της ανακαίνισης του "Βασιλικού Θεάτρου" και τις συμβάσεις του ΟΠΠΘ με τη Διεθνή Εκθεση και το Λιμάνι",ήχησε τραγελαφικά. (Δηλαδή, ο Γ. Βακαρέλης δεν είχε ιδέα γι' αυτά πριν την παραίτηση; ).

Αυτή η άποψη "σκόνταψε" στο χρονοδιάγραμμα των έργων υποδομής,που τα περισσότερα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του... 1997!.Οσο για τις 45 συμβάσεις για εργολαβίες, ο Π. Συναδινός είπε πως "τρέχουν", εννοώντας πως"θα" υπογραφούν.

Για τα 10 δισ., με αφορμή τα οποία παραιτήθηκε ο Γ. Βακαρέλης, ο υπουργός είπε πως στη διάθεσή του Γ. Β. θα ήταν περίπου 5 δισ. και ότι "πρέπει να συνυπολογιστούν τα έσοδα από εισιτήρια και χορηγίες".

Το πρόβλημα της κακοδαιμονίας και της τραγικής καθυστέρησης των έργων είναι, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, "το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του ΟΠΠΘ, εξαιτίας του οποίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν έχει ευχέρεια κινήσεων",καθώς βρίσκεται μονίμως σε σύγκρουση με φορείς της Θεσσαλονίκης που ζητούν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για θεματικές εκδηλώσεις.

Μόνο, που η σύγκρουση πόλης - Βακαρέλη είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στο ποιοι εργολάβοι και μάνατζερ θα διαχειριστούν τα δισεκατομμύρια που θα έπρεπε να δοθούν για έργα υποδομής.Να σημειωθεί ότι από το πακέτο των 80 δισ. της ΠΠ, 62 δισ. αφορούν στα έργα υποδομής (94 έργα, 20 φορέων σε 16 δήμους. Τα 6 δισ. αναλογούν στις Εφορίες από τα οποία έχει απορροφηθεί το 40%), 10 δισ. για πολιτιστικές εκδηλώσεις και 8 δισ. για το Αγιον Ορος.

Κρατικό 1,5 %

Αρχίζει η απόδοση, από την κρατική τηλεόραση μόνο, του 1,5% για τον κινηματογράφο.Οπως ανακοινώθηκε, στην ΕΡΤ αναλογούν 300 εκατ. ετησίως.Τα χρωστούμενα προηγούμενων ετών θα αποδοθούν σε μια 5ετία, αφού συμψηφιστούν τα 250 εκ. που έχουν ήδη δοθεί από το 1992 μέχρι σήμερα.Επίσης, θα οριστεί επιτροπή διαχείρισης των πόρων και από τον Αύγουστο θα κατατίθενται οι πρώτες προτάσεις. Στις χρηματοδοτούμενες με 1, 5% ταινίες θα συμπεριληφθούν και τα ντοκιμαντέρ.

Σήμερα ο υπουργός έχει συνάντηση με τα ιδιωτικά κανάλια, των οποίων το ποσό αναλογεί στα 250 εκ. ετησίως για το καθένα, αλλά δε φαίνεται να διασφαλίζεται η απόδοσή τους.

Προβλήματα με τα ιδιωτικά κανάλια, αντιμετωπίζει το υπουργείο και με τη μη απόδοση των Πνευματικών Δικαιωμάτων.Σήμερα εκδικάζεται υπόθεση του ΣΕΗ για τη μη απόδοση του 6% επί του μισθώματος της ταινίας,ενώ οι παραγωγοί ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) αρνήθηκαν την καταβολή του 9% στους δημιουργούς, εκτός από τη ΦΙΝΟΣ - ΦΙΛΜ.Με τη μεσολάβηση του ΟΠΙ επιτεύχθηκε συμφωνία με μεγάλους εισαγωγείς για καταβολή του 6% στην αξία των μηχανημάτων αναπαραγωγής για ιδιωτική χρήση.

Ο υπουργός έκανε και μια σειρά εξαγγελιών: Ιδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ηθοποιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τιμητικές συντάξεις με διεύρυνση των δικαιούμενων και κατάργηση των δύο κατηγοριών, με σύνταξη 120.000 δρχ. (! ) για όλους και πλαφόν 70 νέων συντάξεων ετησίως. Παραγγελία ελληνικού θεατρικού έργου ως προϋπόθεση στις χρηματοδοτήσεις των κρατικών σκηνών και των 13 ΔΗΠΕΘΕ.Βραβείο Μελίνα Μερκούρη.Υποψηφιότητα του Μίκη Θεοδωράκη για το μουσικό βραβείο της ΟΥΝΕΣΚΟ,με πρόταση του ΥΠΠΟ καθώς και υποψηφιότητα του Γιώργου Κουρουπού για το Βραβείο "Μπενουά '96".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ