Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Κυβερνητικές αντιαγροτικές μεθοδεύσεις

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διάσπαση του αγώνα των αγροτών, ενώ κάτω από την πίεση του αγώνα υποχρεώνεται να ανακοινώσει επιμέρους, έστω, μέτρα για τους αγροτοκτηνοτρόφους

Οι κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας συνεχίζονται έντονες, ενώ η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασπάσει τον αγώνα τους, έσπευσε κυριακάτικα... για να προλάβει το συλλαλητήριο των αγροτοκτηνοτρόφων την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, με σχετική ανακοίνωσή της να προβάλει επιμέρους μέτρα της ΕΕ που ισχύουν στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και κάποιες... διακηρύξεις σχετικά με ελέγχους κτλ. για τις νοθείες που γίνονται στην αγορά των γαλακτοκομικών σαν μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της κτηνοτροφίας. Εξάγγειλε, επίσης, την ασφάλιση της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων από τον ΕΛΓΑ, τη μείωση του κόστους αδειών κατασκευής κτηνοτροφικών κτισμάτων και την απόφαση για την επέκταση της τραπεζικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών μέχρι τις 31.12.94 (αντί 31.12.93).

Ανεξάρτητα από το ότι δεν αντιμετωπίζουν, ουσιαστικά, τα οξυμένα προβλήματα της κτηνοτροφίας, τα μέτρα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα της πίεσης του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων. Επιμέρους κατακτήσεις του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι και οι περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση τιμών στα αγροτικά καύσιμα - έστω και με τον τρόπο που γίνεται... - για αύξηση - κατά 3.500 δραχμές - της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και την επαναχορήγησης της αντιστασιακής σύνταξης στους αγρότες.

Ουσιαστικά μέτρα...

Αλλά οι μικρομεσαίοι αγρότες με τους δυναμικούς αγώνες τους διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Μέτρα που αφορούν, πρώτα απ' όλα, στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής και τη στήριξη των τιμών παραγωγού, π. χ. σε βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι κτλ. Την αύξηση των ποσοστώσεων και κατάργηση των προστίμων στην παραγωγή των αγροτικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, μέτρα που βάζουν φραγμό στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων κτλ. Ταυτόχρονα, ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κάτι που μπορεί να γίνει με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, έλεγχο στις τιμές των γεωργικών φαρμάκων, μείωση της τιμής στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα κτλ. Ιδιαίτερα, διεκδικούν αύξηση των αγροτικών επενδύσεων και έργα στον αγροτικό τομέα.

Διασπαστική τακτική

Η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως φάνηκε και με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ ("δεν είμαι μάγος για να φέρω δώρα"), αρνείται να πάρει τέτοια μέτρα που απαιτούνται για πραγματική στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Και, βεβαίως, δε φαίνεται διατεθειμένη να απορρίψει και αποκρούσει τις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ (της νέας ΚΑΠ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ), τις οποίες, αντίθετα, υλοποιεί σαν υποτακτικός εταίρος. Γι' αυτό και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και να διασπάσει τον αγώνα τους, αξιοποιώντας σ' αυτήν την προσπάθεια και τις συμβιβασμένες ηγεσίες (των ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίρων και της ΝΔ) σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ.

Μπροστά, λοιπόν, σ' αυτήν τη διασπαστική τακτική η συνέχιση και ένταση των ενωτικών - δυναμικών αγώνων των αγροτών είναι μονόδρομος, προκειμένου η κυβέρνηση να υποχρεωθεί, επιτέλους, να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας και των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ