Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά νοιάζονται περισσότερο

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από την έναρξη της πρώτης φάσης του προγράμματος ανακύκλωσης "Κάν' το κι εσύ", παρουσιάζεται το φαινόμενο ένα σημαντικό ποσοστό της κοινής γνώμης να μη γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παρά την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν το έχουν κάνει. Πώς εξηγείται η μη συμμετοχή, με δεδομένη και την ευαισθητοποίηση του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα; Η έλλειψη συνεχούς και σωστής πληροφόρησης είναι η εξήγηση που προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας για την ανακύκλωση, που πραγματοποίησε, για λογαριασμό του ΕΣΔΚΝΑ, η εταιρεία ερευνών αγοράς και οικονομικών μελετών ΚΑΠΑ RESEARCH AE.

Αρκετά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της προστασίας της φύσης, αλλά και απογοητευμένοι από την ελλιπή ενημέρωση για το περιβάλλον, που τους παρέχουν το σχολείο και οι γονείς, εμφανίζονται οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Το 91% των ερωτηθέντων μαθητών και μαθητριών έχει ακούσει για την ανακύκλωση των σκουπιδιών, το 82% έχει ακούσει για το πρόγραμμα "Κάν' το κι εσύ", ενώ το 66% γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού. Ωστόσο, η συμμετοχή στην ανακύκλωση χαρτιού, τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλα σημεία συλλογής, φτάνει στο 33%. Με βάση τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι μόλις το 2% των μαθητών έχει συμμετάσχει πάνω από 10 φορές στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, συμπεραίνεται ότι η συμμετοχή έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί μόνιμη πρακτική. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών, αυτό του 75%, έχουν εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα "Κάν' το κι εσύ". Η απόσταση πρόθεσης για συμμετοχή και συμμετοχής στην πράξη οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης. Ενας άλλος παράγοντας μη συμμετοχής στο πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, που κι αυτός, όμως, οφείλεται στην έλλειψη γνώσης τού τι ακριβώς πρέπει να κάνει κάποιος, προκρίνοντας, έτσι, ως πρώτο αίτιο μη συμμετοχής την έλλειψη συνεχούς και ολοκληρωμένης πληροφόρησης.

Ελάχιστα ως καθόλου ενήμερο για τα θέματα ανακύκλωσης είναι ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των δήμων και κοινοτήτων Νοτιανατολικής Αθήνας και Πειραιά, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης "Κάν' το κι εσύ". Το 65% των ερωτηθέντων, ηλικίας 15 ετών και άνω, δήλωσε ότι είναι ελάχιστα ενημερωμένο για θέματα ανακύκλωσης, ενώ το 62% αυτών δήλωσε ότι δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο πρόγραμμα "Κάν' το κι εσύ". Ενα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ως προϋπόθεση για την αποτελεσματική ανακύκλωση την καλή λειτουργία των δήμων (22%) και τη συνεργασία πολιτών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (32,5%).

Μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης εμφανίζουν τα άτομα ηλικίας 26-45 ετών, ενώ ένας στους δυο συμμετέχοντες δηλώνει ικανοποιημένος από τη λειτουργία του προγράμματος. Υψηλή πιστότητα συμμετοχής δήλωσε το 6% των νοικοκυριών, ενώ το 58% εξέφρασε πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ