Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απογοητευτικά συμπεράσματα κατά κλάδο και τομέα

Από το σύνολο των επενδύσεων, που εγκρίθηκαν στην περίοδο 1990 - 1994 για επιχορήγηση, με τα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων, ολοκληρώθηκε το 22% στη βιομηχανία, το 26% στον τουρισμό και μόλις το 13,7% στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία)

Σχεδόν ανύπαρκτες είναι οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), ενώ στη βιομηχανία, ακόμη και στους παραδοσιακούς κλάδους οι οποίοι συνηθίζουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, οι επενδύσεις δεν ολοκληρώνονται. Αυτή η διαπίστωση προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της ICAP κατά κλάδο και τομέα. Συγκεκριμένα, διατυπώνονται οι εξής επισημάνσεις:

  • Οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.Το ποσοστό ολοκλήρωσης στη γεωργία είναι μόλις 13,67%,έναντι 18,98% της κτηνοτροφίας - η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεων του πρωτογενούς τομέα - και 23,27% της Αλιείας.
  • Στους κλάδους της βιομηχανίας, εκείνοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τους περισσότερους πόρους, κινούνται σε χαμηλά έως μέσα επίπεδα ολοκλήρωσης.Ετσι, ενώ για το σύνολο της βιομηχανίας, στην περίοδο 1990 - 1994, ολοκληρώθηκε το 22,16% των επενδύσεων που εγκρίθηκαν για υπαγωγή στους αναπτυξιακούς νόμους, κατά κλάδο η εικόνα έχει ως εξής: Ο κλάδος τροφίμων, ο οποίος συγκεντρώνει περισσότερο από το 20% του συνόλου των επενδύσεων παρουσιάζει ποσοστό ολοκλήρωσης μόλις 16,72%,το χαμηλότερο μεταξύ των βιομηχανικών κλάδων, μετά τον κλάδο των μηχανών και συσκευών (16,46%). Τα υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης παρουσιάζουν κατά σειρά οι κλάδοι των μέσων μεταφορών (50,62%), εκτυπώσεων (47,93%), επιστημονικών εργαλείων (47,20%), λοιπών βιομηχανιών (34,57%) και πλαστικών (33,84%).
  • Ο τομέας της παροχής συμβουλών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στον τριτογενή τομέα και εμφανίζει σχετικά υψηλό ποσοστό υλοποίησης (40,86%).
  • Αντίστοιχα, ο τουρισμός, παρουσιάζει ποσοστό ολοκλήρωσης 25,85%.

Οπως διαπιστώνεται στη μελέτη, αντίστοιχες αποκλίσεις εμφανίζονται όσον αφορά τη χωρική κατανομή των επενδυτικών σχεδίων, κατά ζώνες και κατά περιφέρειες. Σχετικά με τη βιομηχανία, η κατανομή των ολοκληρωμένων σχεδίων κατά ζώνες, αναδεικνύει τη μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων στην περιοχή της Θράκης, καθώς και στις ζώνες Α (Αττική, Θεσσαλονίκη) και Δ (Μεσσηνία, Ηλεία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Γρεβενά και κάποιες περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου). Σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο ποσοστό υλοποίησης, βρίσκεται η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στη Γ ζώνη (Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Θεσπρωτία, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Κυκλάδες, Επτάνησα και η πλειοψηφία των περιοχών της Ηπείρου και της Μακεδονίας). Η Β ζώνη (Αχαϊα, Κορινθία, Βοιωτία, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης και μέρος του Νομού Θεσσαλονίκης) κινείται κοντά στον εθνικό μέσο όρο.

Στον τομέα της βιομηχανίας, η περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επίδοση (44,07%) και ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (29,93%), η Αττική (29,58%) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (24,39%). Η Κρήτη βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με ποσοστό ολοκλήρωσης μόλις 8,09%.

Τέλος, στον τομέα του τουρισμού το ποσοστό ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φτάνει το 73,77%,έναντι 44,72% της Κεντρικής Μακεδονίας, 41,18% της Κρήτης και 30,49% της Δυτικής Ελλάδας.

Διακλαδική μετατόπιση των πόρων

Αν οι ολοκληρωμένες επενδύσεις αναλυθούν κατά κλάδο, παρατηρείται μία μεγάλη συγκεντρωτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε κλάδοι συγκεντρώνουν περισσότερο από το 51% των συνολικών επενδύσεων.Πρόκειται για τους κλάδους των τροφίμων (20,1%), της κλωστοϋφαντουργίας (9,2%), των προϊόντων μετάλλου (8,1%), των πλαστικών (7,3%) και των εκτυπώσεων (7,1%).

Ο πρωτογενής τομέας απορροφά το 6,59% του συνόλου των επενδύσεων, ενώ οι καταναλωτικοί κλάδοι το 42,63% των συνολικών επενδύσεων, επιβεβαιώνοντας - όπως τονίζεται στη μελέτη - την εμμονή τους στην υφιστάμενη παραγωγική διάρθρωση της χώρας, φαινόμενο που παρατηρείται κατά τα τελευταία 20-30 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ