Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στο εδώλιο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Φως στο βάθος του τούνελ ή απλώς ένα πυροτέχνημα; Η πορεία θα δείξει. Το παρόν πάντως καταγράφει Ποινική Δίωξη γι' αξιόποινες πράξεις στο ποδόσφαιρο και κάποιες ελπίδες, έστω και για βελτίωση, γεννιούνται. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Δικαιοσύνη μάλλον ασχολείται σοβαρά με γεγονότα και ενδείξεις που σκιαγραφούν όσα άπαντες οι ασχολούμενοι κατά καιρούς αναφέρουν. «Βρόμα και δυσωδία» είναι η προσφιλής έκφραση με την οποία περιγράφεται η ζώσα πραγματικότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και η απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, Γρηγόρη Πεπόνη, της δίνει υπόσταση. Το άθλημα - επιχείρηση, όσα συνεπάγεται και οι διαφεντευτές του προκάλεσαν (ακόμα και την τυφλή) τη Θεά Θέμιδα.

Χτες ο δικαστικός ολοκλήρωσε μια έρευνα περίπου ενός χρόνου, με πέντε «εκκωφαντικές» ενέργειες.

1) Ασκησε Ποινική Δίωξη (Π.Δ.) για δωροδοκία κατά προσώπων που θα προκύψουν από την κύρια ανάκριση. Αφορά τις εκλογές (Αλεξανδρούπολη) για ΔΣ στην ΕΠΟ.

2) Π.Δ. για δωροδοκία κατ' εξακολούθηση και γι' απόπειρα δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση κατά του Θωμά Μητρόπουλου. Αφορούν τις καταγγελίες του προέδρου στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), Διονύση Ψωμιάδη.

3) Π.Δ. για άμεση συνέργεια στην απόπειρα δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση κατά του γ.γ. στην ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση. Κατηγορείται πως μεσολάβησε να έρθουν σ' επαφή οι δύο παραπάνω.

4) Π.Δ. γι' αυτουργία στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, νομίμως εκπροσωπούμενη.

5) Π.Δ. για δωροληψία κατ' εξακολούθηση, γι' αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου και δωροδοκία αντίστοιχα για την ίδια πράξη. Πρόκειται για περίπου 20 παιχνίδια από το '94 και μετά και 10 ΠΑΕ που όμως δεν κατονομάστηκαν.

Η υπόθεση ανατέθηκε στην 6η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, Μαρία Τσιριμώκου, η οποία ασχολείται και με την επίθεση κατά της ζωής του προέδρου στο Σύνδεσμο Διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα. Ο εισαγγελέας ζήτησε από την ανακρίτρια να εξετάσει τις δυνατότητες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών για όσους εμπλέκονται και για ποιο λόγο ορισμένοι άλλαξαν τις αρχικές καταθέσεις τους. Επίσης, να καλέσει όσους δεν είχαν προσέλθει να καταθέσουν (π.χ., Βαρδινογιάννη, Τσοχατζόπουλο) και αν αρνηθούν να προσαχθούν βιαίως.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, (που κατέθεσε χτες) δήλωσε πως θα ήταν «ευτυχής αν η δικαστική έρευνα οδηγήσει στην ποθούμενη εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είπα στον κύριο εισαγγελέα ότι ουδείς επίσημα στο χρονικό διάστημα που είμαι υφυπουργός μου κατήγγειλε συγκεκριμένη εξαιρετικά κολάσιμη ποινική πράξη». Μη εξαιρετικά; Επίσης ο αρμόδιος υφυπουργός «ξέχασε» ν' αναφερθεί στις πολιτικές ευθύνες για τη σήψη του ποδοσφαίρου. Ποιος βάσει Συντάγματος έχει την εποπτεία του αθλητισμού άρα και την ευθύνη για το ποιόν του;

Ο γ.γ. στην ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτσης, υποστήριξε ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει και «μόλις σήμερα έκπληκτος πληροφορήθηκα ότι μου ασκήθηκε Ποινική Δίωξη. Είναι αβάσιμη και στο στάδιο της προανάκρισης που ακολουθεί, θα καταδειχτεί περίτρανα η αθωότητά μου και θ' απαλλαγώ δια βουλεύματος». Η έκφραση αθωότητας ήταν αναμενόμενη και λογική. Τελικά θ' αποφανθούν οι αρμόδιοι. Ομως η προαναγγελία του τρόπου απαλλαγής είναι τουλάχιστον άκομψη και παράτυπη... Η ΠΑΕ Ολυμπιακός σ' ανακοίνωση που εξέδωσε δεν αναφέρεται στις κατηγορίες, απλώς θέτει ερωτήματα για το ποιόν των καταγγελλόντων, αφήνει υπονοούμενα για τη σκοπιμότητα και τον τρόπο της δίωξης και τέλος εκφράζει την εμπιστοσύνη της στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Δ. Ψωμιάδης, με τις δηλώσεις του είπε λίγα αλλά έδειξε πολλά, για την υφιστάμενη κατάσταση: «Φοβάμαι ότι μπορούν να προβούν σε ακραίες ενέργειες σε βάρος μου όσοι κρύβονται στο παρασκήνιο, στο οποίο διακυβεύονται πολλά. Γνωρίζω ότι τους επόμενους μήνες θα σύρομαι στα δικαστήρια και κανείς δε θα σταθεί στο πλευρό μου. Οπως κανείς δε βγαίνει αλώβητος όταν παίζει με τα σκ... του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η κάθε ψήφος στην Αλεξανδρούπολη κόστιζε 1 εκατ. δρχ. Ομως μερικές, όπως η δική μου, κόστιζαν 8 εκατ. δρχ. Οταν αρνήθηκα, ο κύριος Γκαγκάτσης τηλεφώνησε στη γυναίκα μου, με την οποία έχει φιλικές σχέσεις, και της είπε ότι είμαι βλάκας που δεν αποδέχτηκα την πρόταση».

Το πρώτο βήμα λοιπόν έγινε. Μένει πλέον να δούμε ποια θα 'ναι η συνέχεια που πάντως θα 'χει πολυεπίπεδες συνέπειες. Αυτό όμως που 'χει αξία είναι να επισημάνουμε ότι κάθε προσδοκία «πλήρους κάθαρσης» ισοδυναμεί με ουτοπία. Γιατί τα φαινόμενα αυτά δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά μέρος του παιχνιδιού. Οσο το ποδόσφαιρο θ' αποτελεί επιχείρηση - επένδυση, οι παράγοντες θα μετέρχονται κάθε μέσο για να εξασφαλίσουν το κέρδος τους. Οποιος το παραβλέπει αυτό απλώς «στρουθοκαμηλίζει».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδορς της ΕΠΣ Πειραιά, Παναγιώτης Σαλπέας, είπε: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο από παλιά πάσχει από έλλειψη θεσμών και ασφαλιστικές δικλίδες. Οταν η ΕΠΟ έχει αφήσει το ποδόσφαιρο να γίνει "ξέφραγο αμπέλι" είναι βέβαιο ότι η ελεύθερη πτώση της αξιοπιστίας θα συνεχιστεί. Γίνεται πλέον ακόμα πιο αναγκαίο να τονιστεί ότι μόνο με θωράκιση του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου μ' αξιοπιστία, σοβαρότητα και διαφάνεια θα μπορέσει να σταματήσει η ελεύθερη πτώση και να πάμε σ' αναστροφή».


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινική δίωξη σε βάρος 16 προσώπων (2014-12-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη σαπίλα (2011-06-25 00:00:00.0)
Αθωωτικό το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (2009-04-30 00:00:00.0)
Ζητείται φιλότιμο... (2002-04-10 00:00:00.0)
Ποινικές διώξεις για τα γραπτά (1999-07-23 00:00:00.0)
Εφέτες θα ερευνήσουν την υπόθεση των ψηφιακών (1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ