Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχώς αυξανόμενο το κόστος ζωής στην Ελλάδα

Εντυπωσιακά μεγαλύτερο παραμένει το κόστος ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθιστώντας έτσι το μέσο Ελληνα Ευρωπαίο ...μόνο στα χαρτιά.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εποπτείας Τιμών του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), αιτία για την ολοένα και διευρυνόμενη ψαλίδα μεταξύ των τιμών και των εισοδημάτων της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα εισοδήματα των Ευρωπαίων, είναι χρόνια προβλήματα της οικονομίας της χώρας μας - και όχι συγκυριακά, όπως εξακολουθούν να διατείνονται οι αρμόδιοι υπουργοί, επικαλούμενοι την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.

Τα νεότερα στοιχεία του ΙΝΚΑ αποκαλύπτουν πως μια μέση ελληνική οικογένεια, για να καλύψει τις τρέχουσες καταναλωτικές της ανάγκες, χρειάζεται σε μηνιαία βάση 378.800 δρχ. και μάλιστα χωρίς να υπολογιστούν δαπάνες για "πολυτέλειες". Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην αγορά ίδιων ποσοτικά και ποιοτικά προϊόντων και υπηρεσιών που αγόραζε το ίδιο νοικοκυριό το 1995.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απαιτούμενες ώρες εργασίας για την αγορά τυποποιημένων τροφίμων είναι διπλάσιες στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ το ίδιο συμβαίνει τόσο στα είδη νοικοκυριού, όσο και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι τα παράπονα για το αυξημένο κόστος ζωής, που έφτασαν στο ΙΝΚΑ τους πρώτους μήνες του 1996, παρουσιάζουν σε σχέση με το 1995 άνοδο της τάξης του 37%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ