Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Προς το παρόν σταθεροποιούνται στα υψηλά επίπεδα

Η κυβέρνηση αποφάσισε χτες να "συμψηφίσει" τη νέα αύξηση των τιμών διυλιστηρίου κατά 3,70 δραχμές το λίτρο με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 4 δραχμές για ένα δίμηνο

Την απόφαση της κυβέρνησης, να συγκρατήσει - προσωρινά - την ξέφρενη άνοδο των τιμών στα υγρά καύσιμα με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και με παράταση του πλαφόν στις ανώτατες τιμές πώλησης στις επαρχιακές πόλεις για μια βδομάδα, ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Η απόφαση αυτή, όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αποτελεί"στάχτη στα μάτια", καθώς η κυβέρνηση συγκρατεί τις τιμές των υγρών καυσίμων, στα υψηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί μετά από 5 βδομάδες συνεχών ανατιμήσεων. Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις - που τροφοδοτεί η "απελευθερωμένη" αγορά πετρελαιοειδών - είχαν σαν συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώνουν σήμερα τη βενζίνη σούπερ περίπου 25 δραχμές ακριβότερα σε σχέση με τις αρχές του 1996.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις τωνκαταναλωτών και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις καυσίμων στον πληθωρισμό, η κυβέρνηση - μετά και από τη χτεσινή αύξηση των διυλιστηριακών τιμών των καυσίμων που ανακοίνωσε η ΔΕΠ - επιχειρεί τώρα με μέτρα πυροσβεστικά και περιστασιακά να "συμμαζέψει" τις αυξήσεις - φωτιά τόσο για τις τσέπες των γιωταχήδων όσο και για τον πληθωρισμό.

Στα πλαίσια αυτά η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε χτες δύο μέτρα που είναι ημίμετρα:

Πρώτον, ότι παρατείνεται μέχρι και τα μεσάνυχτα της επόμενης Τετάρτης το πλαφόν στις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων από τα πρατήρια της επαρχίας, και διατηρούνται τα περιθώρια κέρδους των εταιριών όπως είχαν καθοριστεί την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας και πάλι στο απυρόβλητο τα κέρδη των διυλιστηρίων.

Δεύτερον, ότι μειώνεται για δύο μήνες, δηλαδή από σήμερα μέχρι και τις 17 Ιούνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης κατά 4 δρχ. και του ντίζελ κίνησης κατά 1,5 δραχμές.

Με τις αποφάσεις αυτές, από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 24 Απρίλη, οι ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων διαμορφώνονται σε 223 δρχ/λίτρο η σούπερ και 207 δρχ. η αμόλυβδη για την πρώτη ζώνη, σε 226 δρχ. η σούπερ και 210 δρχ. η αμόλυβδη για τη δεύτερη ζώνη και σε 228 η σούπερ και 212 η αμόλυβδη για την τρίτη ζώνη. Για τις περιοχές της τρίτης ζώνης με 13% ΦΠΑ η ανώτατη τιμή για τη βενζίνη σούπερ καθορίζεται στις 218 δρχ. /λίτρο και για την αμόλυβδη στις 203 δρχ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση απέρριψε αίτημα των βενζινοπωλών για επέκταση του πλαφόν και στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι "ο ανταγωνισμός στις περιοχές αυτές λειτουργεί ικανοποιητικά".Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι - όπως υπογράμμισαν προχτές οι πρατηριούχοι - οι τιμές στις οποίες πωλούν πέντε εταιρίες οι οποίες ελέγχουν το 75% - 80% των πρατηρίων της Αθήνας και του Πειραιά δεν επιτρέπουν τη συγκράτηση των τιμών στα επίπεδα που συνιστά το υπουργείο. Για την εβδομάδα αυτή το υπουργείο συνιστά για τα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ανώτατη τιμή πώλησης της σούπερ στις 218 δρχ/λίτρο και της αμόλυβδης στις 202 δρχ.

  • Την ανάγκη ελέγχου των τιμών των υγρών καυσίμων για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων από νέες ανατιμήσεις και για την αποφυγή αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε μια σειρά άλλα είδη και υπηρεσίες, επισημαίνει με χτεσινή της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες ανατιμήσεις στα καύσιμα, καθώς και σε άλλα είδη πλατιάς κατανάλωσης "απομυθοποιούν" τις "παραινέσεις" περί συγκράτησης του πληθωρισμού μέσα από τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ