Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Εσωτερικές αντιθέσεις στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τη Ρουμανία επισκέπτεται από σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομόλογού του Ιον Ιλιέσκου. Ο Ντεμιρέλ, σε δηλώσεις του χτες στην Αγκυρα, τόνισε ότι στις επαφές του θα συζητήσει διμερή και περιφερειακά θέματα και ιδιαίτερα τον "εποικοδομητικό ρόλο" τον οποίο διαδραματίζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας. "Η τουρκική μειονότητα", υποστήριξε χτες ο Ντεμιρέλ, "αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της τουρκο-ρουμανικής φιλίας".

Ο Τούρκος Πρόεδρος αφήνει πίσω του μια ταραγμένη πολιτική σκηνή, αλλά κι έναν "ημιπαράλυτο" δημόσιο τομέα. Στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης σοβεί νέα κρίση, με τις κατηγορίες του Γιλμάζ προς τον υπουργό του των Εξωτερικών, αλλά και με την αλληλοεπίρριψη ευθυνών για το άνευ προηγουμένου "αλαλούμ" όσον αφορά τη στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ζητούν υψηλότερες αυξήσεις (ο ετήσιος πληθωρισμός καλπάζει ακόμη με 90%...) και δικαίωμα απεργίας (οποιαδήποτε απεργία μπορεί να παυθεί νομικά), παρέλυσε τις συγκοινωνίες, τα σχολεία και τις υπηρεσίες, ενώ τα νοσοκομεία λειτούργησαν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Ο πόλεμος

Τελικά, η διαβόητη στρατιωτική επιχείρηση "Γεράκι" φαίνεται ότι κατέληξε σε περίτρανη αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας. Οι νεκροί στρατιώτες και αξιωματικοί, μεταδίδει το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DEM, υπολογίζονται σε 50, ενώ οι 300 αντάρτες, τους οποίους ο στρατός είχε περικυκλώσει, διέφυγαν.

Χτες αναχώρησε για την Αγκυρα τριμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να ερευνήσει καταγγελίες για έξι περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων Κούρδων.

Οι καταγγελίες αφορούν απαγωγές, δολοφονίες και καταστροφή σπιτιών από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κάθε σχετική κατηγορία. Αν δεν υπάρξει εξέλιξη, οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • Ενοπλοι άνοιξαν πυρ χτες κατά των εγκαταστάσεων της εφημερίδας "Χουριέτ", στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς πάντως να προκληθούν τραυματισμοί κατά την επίθεση. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της ενέργειας ως αργά χτες βράδυ, ενώ οι άνθρωποι της εφημερίδας τόνισαν ότι "δεν ξέρουν γιατί δέχτηκαν την επίθεση".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ