Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Σφαγή αμάχων
  • Τουλάχιστον 94 νεκροί, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, από τον ένα μόνο από τους βομβαρδισμούς κατά μιας βάσης του ΟΗΕ, όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες
  • Κυνικός ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις
  • Απρακτες έως αδιάφορες οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού
  • Πληροφορίες για βομβαρδισμούς και ενάντια στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

ΣΦΑΓΗ... Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί, ίσως, να περιγράψει κάπως το τι έγινε στο Νότιο Λίβανο, χτες. Ενενήντα τέσσερις νεκρούς άφησαν πίσω τους τα ισραηλινά αεροσκάφη, μετά το βομβαρδισμό βάσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα, και άλλους δέκα νεκρούς άφησαν στη Ναμπάτιγιε, βομβαρδίζοντας το κέντρο της ερημωμένης πόλης. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί άπρακτη τις απάνθρωπες ισραηλινές επιδρομές, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αρκέστηκε να εκφράσει τον αποτροπιασμό του, χωρίς, βέβαια, να τολμήσει να δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον και να προχωρήσει σε καταδίκη των εγκλημάτων. Χωρίς καμία ντροπή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες εξέφρασε την "έκπληξή του" για το χαμό των αμάχων και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Δήλωσε, όμως, θρασύτατα ότι για τις μεγάλες απώλειες ευθύνεται η "Χεζμπολά" και δήλωσε ότι οι επιδρομές θα συνεχιστούν! Γάλλοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες και ανώτατοι διπλωμάτες σπεύδουν στην περιοχή για να επεξεργαστούν μια λύση εκτόνωσης. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να καλύψει ότι τα ισραηλινά "σταφύλια της οργής" έχουν βαφτεί από το αίμα αθώων αμάχων και παιδιών.

Σκηνές αλλοφροσύνης εξελίχθηκαν, χτες το μεσημέρι περίπου, όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν, τουλάχιστον, πέντε ρουκέτες εναντίον του αρχηγείου του αποσπάσματος των κυανοκράνων από τα νησιά Φίτζι, που μετέχουν στην Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο. Στο αρχηγείο είχαν μεταφερθεί δύο κοντέινερς πλοίου για να φιλοξενήσουν τους περισσότερους από 560 Λιβανέζους πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους μητέρες με τα ανήλικα παιδιά τους, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πυρά. Το ένα κοντέινερ τυλίχτηκε στις φλόγες, χωρίς να μπορέσει κανένας από τους πρόσφυγες να γλιτώσει, ενώ το δεύτερο τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα, σπέρνοντας στη γύρω περιοχή ανθρώπινα μέλη και κηλίδες από αίμα. Προσωρινός απολογισμός, μέχρι χτες το βράδυ, 94 νεκροί και, τουλάχιστον, 150 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα!

Εμφανώς σοκαρισμένος ο εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ, Τιμούρ Γκοκσέλ, έψαχνε λόγια για να περιγράψει τι συνέβη. Μίλησε για ανείπωτη φρίκη και τρομαχτική κατάσταση και κατήγγειλε ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα συνέχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή κοντά στη βάση, ακόμα και μετά την έκρηξη μέσα στο αρχηγείο, με αποτέλεσμα τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν να μην μπορούν να πλησιάσουν τον τόπο της σφαγής και να μην μπορούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους δεκάδες τραυματίες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ισραηλινές βόμβες είχαν πλήξει και κτίρια στο κέντρο της πόλης Ναμπάτιγιε, αφήνοντας πίσω τους 10 νεκρούς, δηλαδή μία μάνα με τα 9 παιδιά της, και άλλους 9 τραυματίες. Μετά από το πλήγμα αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες είχε το θράσος να δηλώσει έκπληκτος και να υποστηρίξει ότι τα ισραηλινά πυρά δεν έχουν ποτέ ως στόχο άμαχο πληθυσμό! Βέβαια, δε δήλωσε τίποτα για τους, τουλάχιστον, 57 νεκρούς αμάχους της ισραηλινής επιχείρησης, μέχρι χτες το μεσημέρι, ούτε και για την προσφυγιά στην οποία ώθησε 400.000 ανθρώπους. Αμέσως μετά το βομβαρδισμό της βάσης του ΟΗΕ, ο Πέρες, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να προλάβει τη διεθνή κατακραυγή, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να επανεξεταστεί η "πορεία των ισραηλινών επιδρομών"! Αφού εξέφρασε την "οδύνη" του, ο Πέρες, σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε τη "Χεζμπολά" ότι χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους αμάχους (έστω και αν η οργάνωση αρνείται ότι έχει βάσεις της κοντά στο αρχηγείο του ΟΗΕ που επλήγη) και χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ισραηλινών στρατιωτών απολύτως δικαιολογημένες, αφού είχαν εντολή να απαντούν στα αντιαεροπορικά πυρά των σιιτών μαχητών και στους πυραύλους "Κατιούσα", που έπεφταν στο Βόρειο Ισραήλ! Κατέστησε, δε, σαφές ότι "τα σταφύλια της οργής" θα διαρκέσουν ακόμα...

Χτες, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες, ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε από ξηράς και από αέρα το Νότιο Λίβανο. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "Ιντερφάξ", επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βάσεις ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, που βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά", στην κοιλάδα Μπεκάα. Αν και η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί από πολιτικές πηγές στην Αγκυρα, έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλη την επικράτειά της και κυρίως στο αεροδρόμιο Εσενμπόγκα της Αγκυρας και γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις αυτοκτονίας τόσο από μαχητές της "Χεζμπολά" όσο και από Κούρδους αντάρτες.

Από την πλευρά της η "Χεζμπολά" απάντησε στις ισραηλινές επιδρομές με επιθέσεις με πυραύλους τύπου "Κατιούσα" εναντίον του Βορείου Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές και δεν υπάρχει καμία αναφορά για θύματα.

Μετά το χτεσινό μακελειό ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σαφώς εκτεθειμένος απέναντι στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού, προσκολλημένος στις επιθυμίες της, προστάτιδας του Ισραήλ, Ουάσιγκτον δεν έχει προβεί σε καταδίκη των επιδρομών, βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, ψέλλισε τη λύπη και τον αποτροπιασμό του, ενώ φανερά εκνευρισμένος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Χιλιανός Χουάν Σομάβια, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να έχει, ήδη, συζητήσει το θέμα και να έχει προχωρήσει σε επίσημο αίτημα τερματισμού των εχθροπραξιών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (για να εξαγνιστεί προφανώς) ενέκρινε την αποστολή χρηματικής βοήθειας ύψους 750.000 ECU προς τους Λιβανέζους πρόσφυγες, ενώ η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε ξεκάθαρα τον αποτροπιασμό της και την καταδίκη της για τις ισραηλινές επιδρομές. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις αποτροπιασμού, η Ουάσιγκτον (που άλλες φορές είναι λαλίστατη επί του θέματος, όπως όταν συγκάλεσε ολόκληρη Σύνοδο στο Σαρμ ελ Σέιχ με αφορμή τις επιθέσεις της "Χαμάς" στο Ισραήλ, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, περίπου 50 αθώοι πολίτες) απέφυγε να σχολιάσει (τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ) την κτηνωδία του Ισραήλ. Κρατώντας τα προσχήματα, όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε, μόνο, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, σπεύδει κατεπειγόντως στο Τελ Αβίβ το Σάββατο. Στην ισραηλινή πρωτεύουσα επέστρεψε, χτες, από το Κάιρο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ, ενώ Γάλλοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν, χτες το απόγευμα, μαραθώνια συνάντηση στο Τελ Αβίβ για να εξετάσουν από κοινού τα βασικά σημεία ενός μεσολαβητικού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάσταση στο Νότιο Λίβανο είναι, πλέον, εκρηκτική, καθώς, όπως επισημαίνουν δημοσιογραφικές πηγές, μέχρι χτες η συριακή ηγεσία είχε δώσει εντολή στα στρατεύματά της στην κοιλάδα Μπεκάα να μην απαντούν στα ισραηλινά πυρά και στις βόμβες που πέφτουν δίπλα τους. Μετά το χτεσινό μακελειό, όμως, η πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου δε θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη. Προς τίνος όφελος, τελικά, λειτουργεί η περίφημη αμερικανο-εμπνευσμένη "ειρηνευτική διαδικασία", όταν οι λαοί όλων των πλευρών πεθαίνουν κατά εκατοντάδες;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ