Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόκληση και υποκρισία

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με επιστολή της, ζητάει το λόγο από την ΕΕΔΥΕ, γιατί "τόλμησε" να υπερασπιστεί την ειρήνη και να καταδικάσει τον άνανδρο βομβαρδισμό

Με αφορμή την ανακοίνωση καταδίκης των ισραηλινών επιδρομών στο Νότιο Λίβανο, που εξέδωσε την Τετάρτη η ΕΕΔΥΕ, το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα απέστειλε την παρακάτω επιστολή - πρόκληση προς την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη:

"Κύριοι, πού ήταν η μεγάλη κραυγή σας υπέρ της ειρήνης όλες εκείνες τις εβδομάδες πριν τις επιδρομές στο Λίβανο, όταν η τρομοκρατική οργάνωση "Χεζμπολά" εξαπέλυε πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμάχων στο Βόρειο Ισραήλ; Η ειρήνη αφορά μόνο τη μία πλευρά;

Το να καταδικάσει κανείς ορισμένα γεγονότα είναι πολύ εύκολο πράγμα. Να τα αναλύει κανείς αντικειμενικά χωρίς υποκρισία, για να προωθήσει μια αληθινή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι άλλο ζήτημα. Κανείς δε θέλει τον πόλεμο, αλλά καμιά χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να ανεχθεί επ' αόριστον μια κατάσταση, όπου οι πολίτες της θέτονται σε κίνδυνο και αναγκαστικά θα λάβει μέτρα για την προστασία τους. Αυτό ισχύει και για το Ισραήλ".

Η ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ απάντησε στην επιστολή της ισραηλινής πρεσβείας με δύο ανακοινώσεις της, από τις οποίες η μία υπογράφεται από το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής και η δεύτερη από το προεδρείο της. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ αναφέρεται:

"Είναι τουλάχιστον προκλητικό, τη στιγμή που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ δολοφονούν αμάχους, ισοπεδώνουν περιοχές, ξεριζώνουν πληθυσμό και τον οδηγούν στην προσφυγιά, αποτελεί προσβολή στο λαϊκό αίσθημα και στην κοινή νοημοσύνη, μια χώρα που χρόνια ολόκληρα κατέχει παράνομα ξένα εδάφη, δεν εφαρμόζει αποφάσεις του ΟΗΕ, είναι ταυτισμένη με τον πόλεμο, τη βία και τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και άλλων λαών της περιοχής, να θέτει ερωτήματα στο Κίνημα Ειρήνης και να επικαλείται την ίδια την Ειρήνη, για να δικαιολογήσει τις απάνθρωπες ενέργειές της.

Πράγματι είναι γεγονός ότι αποτελεί υποκρισία να προφασίζεται κανείς ότι θέλει πραγματική ειρήνη και στην πράξη με τη βία και την τρομοκρατία των όπλων να θέλει να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό ακριβώς κάνει το Ισραήλ σήμερα, αυτό έκανε πάντα, στηριγμένο στη βοήθεια και στις πλάτες των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού.

Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι μπορεί να έχετε τη στήριξη των ΗΠΑ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, αλλά ταυτόχρονα έχετε την καταδίκη και την αγανάκτηση των λαών της περιοχής και φυσικά του φιλειρηνικού ελληνικού λαού.Για μια ακόμη φορά σας καλούμε να σταματήσετε αμέσως τους βομβαρδισμούς και να εφαρμόσετε την απόφαση 425 του ΟΗΕ, αποχωρώντας από τα εδάφη που κατέχετε παράνομα. Γι' αυτό το θέμα καμιά απάντηση δε δίνετε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας σας. Η σιωπή κρύβει και την ενοχή".

Σταματήστε τη βαρβαρότητα

Το προεδρείο της ΕΕΔΥΕ, στην ανάλογη απαντητική προς την πρεσβεία του Ισραήλ, ανακοίνωσή του τονίζει:

"Κύριοι, ελάβαμε το από 18-4-1996 έγγραφό σας και απαντάμε αμέσως και στα δύο ερωτήματά σας (γιατί διαμαρτυρηθήκαμε μόνο για τις ισραηλινές επιδρομές κατά του Λιβάνου και όχι για τις επιθέσεις της "Χεζμπολά" με ρουκέτες στο Βόρειο Ισραήλ και γιατί δεν αναλύουμε αντικειμενικά και χωρίς υποκρισία τα γεγονότα ώστε να προωθήσουμε μια αληθινή ειρήνη στη Μέση Ανατολή).

Με τα ερωτήματά σας αυτά αφενός περιορίζετε το πρόβλημα στα πρόσφατα γεγονότα και αφετέρου επιχειρείτε να μεταθέσετε σε άλλους την ευθύνη του Ισραήλ και των "προστατών του" για την υποκρισία, με την οποία χειρίζονται το πρόβλημα της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Τα γεγονότα του περασμένου 15θημέρου στο Βόρειο Ισραήλ και στο Λίβανο δεν είναι αυτοτελή, αλλά αποτελούν τη μοιραία συνέχεια της ιστορίας που άρχισε το 1948 με τη βίαιη εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη, στην οποία ζούσαν πολλές εκατοντάδες χρόνια, για να εγκατασταθούν Ισραηλίτες από διάφορα μέρη του κόσμου και να ιδρύσουν το κράτος του Ισραήλ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι την εποχή εκείνη διάφορες οργανώσεις Ισραηλινών διεξήγαγαν ένοπλο αγώνα κατά των Παλαιστινίων που δε διέφερε πολύ από εκείνον που διεξάγει σήμερα η "Χεζμπολά". Και προσθέτουμε ότι δεν είμαστε κατά της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, αλλά δε συμφωνούσαμε ότι έπρεπε να γίνει με τη βίαιη εκτόπιση και προσφυγοποίηση ενός άλλου λαού. Μπορούσε και έπρεπε να βρεθεί πιο ειρηνικός και πιο δίκαιος τρόπος.

Συνέπεια της βίαιης εγκαθίδρυσης του κράτους του Ισραήλ υπήρξε η μακρόχρονη εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ (με τη βοήθεια ιμπεριαλιστικών δυνάμεων), κατέλαβε επανειλημμένως μεγάλες περιοχές των αραβικών κρατών (Αιγύπτου, Ιορδανίας, Συρίας).

Είναι γνωστό ότι παρά την αντίδραση των γνωστών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ο ΟΗΕ αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από όλα τα αραβικά εδάφη, που κατέλαβε το 1967 αλλά μολονότι πέρασαν 30 σχεδόν χρόνια, αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού.

Και ερωτάται: Ποιος ευθύνεται για τη συνέχιση της ανωμαλίας στην περιοχή;

Είναι, επίσης, γνωστό ότι με την υποστήριξη των ΗΠΑ το Ισραήλ επέτυχε να διασπάσει τους Αραβες (συμφωνία με την Αίγυπτο στο Καπ Ντέιβ), και σε δεύτερη φάση να υποχρεώσει την ΟΑΠ να υπογράψει τη συμφωνία περιορισμένης αυτονόμησης ορισμένων παλαιστινιακών περιοχών, την οποία λογικό είναι να μην αποδέχονται όλοι οι Παλαιστίνιοι, που αγωνίζονται τόσα χρόνια για την πλήρη απελευθέρωσή τους. (Και πώς να αποδεχτούν ότι θα είναι υπό την επικυριαρχία του Ισραήλ και ότι μέσα στις ημιαυτόνομες περιοχές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οικισμοί των εποίκων, οι οποίοι θα υπάγονται στο κράτος του Ισραήλ).

Τέλος, είναι γνωστό ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει και κατέχει το Νότιο Λίβανο με το επιχείρημα της ασφάλειας του βορείου τμήματος του εδάφους του. Παρόμοια θέματα ασφαλείας αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, οι οποίες όμως υπερασπίζονται τα σύνορά τους και δεν καταλαμβάνουν τμήμα της γειτονικής χώρας. Παραλλήλως, κατέχει μέχρι σήμερα και τμήμα του συριακού εδάφους(υψώματα του Γκολάν) και όμως ο ΟΗΕ ανέχεται αυτή την ανωμαλία προς μεγάλη φθορά του κύρους του.

Κατόπιν όλων αυτών νομίζει η ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή;

Οι φιλειρηνικές οργανώσεις στη χώρα σας, με τις οποίες έχουμε πολλές φορές συναντηθεί σε διεθνείς διασκέψεις για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, συμφωνούν μαζί μας ότι για να υπάρξει ειρήνη πρέπει:

1. Να συμμορφωθεί το Ισραήλ προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να αποχωρήσει από όλα τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε το 1967.

2. Να ιδρυθεί ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος.

3. Να επιλυθούν διάφορα προβλήματα (υδάτινων πόρων κλπ.) ώστε να επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών.

Αν δε γίνουν όλα αυτά ειρήνη δε θα υπάρξει. Εμείς ως φιλειρηνική οργάνωση προτείνουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών και αγωνιζόμαστε για αυτήν. Αλλά εκείνοι που υποφέρουν τόσα χρόνια εκτοπισμένοι από την πατρίδα τους δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν εγκρίνουμε τους βομβαρδισμούς των χωριών του Βορείου Ισραήλ με τα όπλα που διαθέτουν διάφορες Παλαιστινιακές οργανώσεις, γιατί πλήττουν αμάχους. Αλλά πολύ περισσότερο δεν εγκρίνουμε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από ένα οργανωμένο κράτος - μέλος του ΟΗΕ εναντίον πόλεων και χωριών ενός άλλου κράτους - μέλους του ΟΗΕ (του Λιβάνου) όπου κατοικούν άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Και καλούμε άλλη μια φορά το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις βαρβαρότητες. Αλλωστε και οι φιλικές κυβερνήσεις (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία) σας συνιστούν να σταματήσετε. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να σας καλύπτουν, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Και δεν είναι τυχαίο ότι η διεθνής κατακραυγή στρέφεται εναντίον του Ισραήλ και όχι κατά των Παλαιστινίων.

Επειδή αγαπάμε το λαό του Ισραήλ, αγαπάμε και τους Παλαιστινίους και όλους τους λαούς, παρακαλούμε να διαβιβάσετε τις απόψεις μας στην κυβέρνησή σας. Είναι οι απόψεις του Διεθνούς Φιλειρηνικού Κινήματος. Και δεν πρέπει για προεκλογικούς λόγους να τις αγνοήσετε ο κ. Πέρες, ούτε οι αντίπαλοί του. Γιατί τις συνέπειες θα τις πληρώσει ο λαός του Ισραήλ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ