Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυτοί που ... ξεχνούν

Η άνοιξη επιτέλους μπήκε. Και ο Μάης είναι όλο μυρωδιές και αρώματα. Ο Μάης, όμως, δεν είναι μόνο ο μήνας που σφραγίζει την άνοιξη, αλλά και μήνας μνήμης και τιμής για τους αγώνες των ανθρώπων, για μια πιο όμορφη και καλύτερη ζωή. Η Πρωτομαγιά είναι το "άνθος" αυτών των αγώνων, ένα άνθος ποτισμένο με θυσίες και αίμα. Την πλάτη τους στη μέρα αυτή γυρίζουν τα ιδιωτικά κανάλια και αυτή τη χρονιά, συνεχίζοντας το ...ανήλιαγο καθημερινό τους πρόγραμμα. Και φυσικά οι "χοροί" της αδιαφορίας των ιδιωτικών καναλιών για την προβολή και ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του λαού και των εργαζομένων "καλά κρατούν", ακόμη και τη μέρα της Πρωτομαγιάς.

Δυστυχώς, όμως, και η ΕΡΤ, ανήμερα Πρωτομαγιάς, τριγυρίζει μέσ' του Μαγιού τις μυρωδιές, μυρωδιές που αναδύονται, όχι μέσα από τις Πρωτομαγιές των αγώνων των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά μέσα από... λουλούδια και αρώματα. Μοναδικό αφιέρωμα για την ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι το αφιέρωμα μνήμης στον Αλέξανδρο Παναγούλη, που την Πρωτομαγιά του 1976 άφηνε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η κρατική τηλεόραση, αντί ν' ανασκαλέψει τη μνήμη και μάλιστα να τη συνδέσει με το σήμερα, αρκείται σε εκπομπές με ...χορούς και τραγούδια. Ανύπαρκτες είναι για την κρατική τηλεόραση οι Πρωτομαγιές που "γιορτάστηκαν" με γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Πόσο μάλλον που τα προβλήματα για τα οποία πολλοί αγωνιστές έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους εξακολουθούν να ταλανίζουν μέχρι σήμερα τους απλούς ανθρώπους, που αναζητούν και απαιτούν το σεβασμό της πολιτείας στο δικαίωμά τους για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή. Το δικαίωμά τους, για παράδειγμα, στη δουλιά, στην κοινωνική ασφάλιση, στη μόρφωση. Την 1η Μάη του 1886, 350.000 εργάτες διεκδίκησαν με γενικές απεργίες το 8ωρο, θυσιάζοντας τη ζωή τους και βάφοντας με αίμα τους δρόμους του Σικάγο. Το "μήνυμά" τους, δυστυχώς, παρότι πέρασαν εκατόν δέκα χρόνια, παραμένει και στις μέρες μας επίκαιρο.

Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα για την ΕΡΤ: Γιατί κλείνει τα μάτια σε γεγονότα που τιμούν τη μνήμη και την ιστορία και τα οποία είναι άρρηκτα δεμένα με το σήμερα. Η "λήθη" της ΕΡΤ, όμως, αγγίζει και την... ποίηση. Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα γενεθλίων του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Κανείς όμως από τους υπεύθυνους της ΕΡΤ δε σκέφτηκε να τιμήσει τον ποιητή του "Επιτάφιου" και της "Ρωμιοσύνης", προβάλλοντας έστω και μία εκπομπή για τον ποιητή. Ετσι μισεύουν και χάνονται οι Μέρες του Μαγιού...

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ