Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αστέρια του χορού

Αστέρια του χορού

"Φόρος τιμής στον Ντιαγκίλεφ", με τα Μπαλέτα της Οπερας Γκαρνιέ του Παρισιού, είναι η παράσταση που θα μεταδοθεί, από την εκπομπή του τρίτου κρατικού καναλιού "Αστέρια του χορού". Ο Ρώσος καλλιτέχνης Σεργκέι Πάβλοβιτς Ντιαγκίλεφ (1872 - 1929) είναι ο δημιουργός και διευθυντής των "Ρώσικων μπαλέτων". Ανανέωσε ριζικά το μπαλέτο ως τέχνη και θέαμα και ανέδειξε μερικούς από τους σπουδαιότερους χορευτές και χορογράφους. Η παράσταση με τα Μπαλέτα της Οπερας Γκαρνιέ περιλαμβάνει τα έργα "Πετρούσκα" σε μουσική Ιγκόρ Στραβίνσκι και σε χορογραφία Μισέλ Φοκίν, "Το πρίσμα του ρόδου" σε μουσική Καρλ Μαρία φον Βέμπερ και σε χορογραφία Μισέλ Φοκίν, "Το απόγευμα ενός φαύνου" σε μουσική Κλοντ Ντεμπισί και χορογραφία Βάσλαβ Νιζίνσκι και οι"Γάμοι" σε μουσική Ιγκόρ Στραβίνσκι και χορογραφία Μπρονισλάβα Νιζίνσκα. (Πέμπτη ΕΤ - 3 23.30)

Του φεγγαριού τα πάθη

Η Μαρία Φαραντούρη θα τραγουδήσει "Του φεγγαριού τα πάθη". Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της παράστασης που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και η οποία ήταν αφιερωμένη στον Λόρκα. Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα του μεγάλου Ισπανού ποιητή, μελοποιημένα από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε το έργο "Ματωμένος γάμος" σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και το "Ρομαντσέρο Γκιτάρο" σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Την Μαρία Φαραντούρη συνοδεύει η Ορχήστρα της Κόρδοβας υπό τη διεύθυνση του Λέο Μπρόουερ, ενώ κλασική κιθάρα παίζει ο Κώστας Κρεσιώλης. Η θεατρική σκηνοθεσία είναι του Θόδωρου Τερζόπουλου και η τηλεοπτική του Στέλιου Ράλλη. Τα σκηνικά και η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του Γιώργου Πάτσα. (Πέμπτη ΕΤ - 1 00.30)

Μέσα στους ελαιώνες

Θαυμάσια δημιουργία πλημμυρισμένη από ανθρωπιά και συγκίνηση είναι η ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι "Μέσα στους ελαιώνες". Ενα κινηματογραφικό συνεργείο φτάνει σ' ένα μακρινό ιρανικό χωριό, που καταστράφηκε από σεισμό για να γυρίσει μια ταινία. Μια ταινία με στοιχεία ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή στο Ιράν. Τα προβλήματα, τις χαρές και τις λύπες των απλών ανθρώπων. Παίζουν οι Χουσεϊν Ρεζάι, Φαράντ Κεραντμάντ και Ζαριφέ Σιβά. (Πέμπτη ΕΤ - 2 23.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ