Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οργανώνεται η συζήτηση

Νέο ραντεβού στο Βερολίνο έκλεισαν για τις αρχές του Ιούνη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Λίγες μέρες πριν, κορυφαία στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν τη συζήτηση των υπουργών, εγκαινιάζοντας το διάλογο

Σε πλαίσιο καθορισμένο από την αμερικανική διπλωματία και με ατζέντα προορισμένη να αντιμετωπίσει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, η Αθήνα ρυμουλκείται στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ε. Γκιονενσάι και Θ. Πάγκαλου, στο Βουκουρέστι, ανακοινώθηκε πως ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν μέσα στο Μάη την επόμενη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι που θα πραγματοποιηθεί στις 3 του Ιούνη στο Βερολίνο, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Οπως υπογραμμίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η συνάντηση των υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση ενός οργανωμένου διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Κεντρικό θέμα του διαλόγου, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, είναι η επανεξέταση του καθεστώτος που διέπει το Αιγαίο, καθώς η Αγκυρα από τον περασμένο Γενάρη με την κρίση της Ιμιας υποστηρίζει πως το καθεστώς νησιών, νησίδων και βράχων του Αιγαίου, που δε διευκρινίζεται από διεθνή κείμενα, αποτελεί για την Τουρκία αντικείμενο νέων ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

Ακριβώς αυτή τη θέση επανέλαβε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Θ. Πάγκαλο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ε. Γκιονενσάι, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως σύμφωνα με την άποψη της χώρας του, η Συνθήκη της Λωζάνης, αφήνει "γκρίζες περιοχές" οι οποίες πρέπει να διευκρινιστούν.

Αυτές τις απόψεις της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές συμμερίζεται απόλυτα η Ουάσιγκτον, η οποία στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που προσπαθεί να επιβάλει, κάνει λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο, στις οποίες συνιστά να αποφεύγεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και η πραγματοποίηση ασκήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εμπλουτίζοντας την "ατζέντα" στη συζήτησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, έθιξε ένα ακόμη θέμα που η Αγκυρα θεωρεί πως έχει πλεονέκτημα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης: Μίλησε για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Ο Ε. Γκιονενσάι, αφού περιέγραψε τις θέσεις της χώρας του στον Θ. Πάγκαλο, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να προσφύγει στη Χάγη, πριν προηγηθούν διαπραγματεύσεις για το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χαρακτήρισε τη συνάντηση του Βουκουρεστίου "συνάντηση ανίχνευσης των προθέσεων της Τουρκίας" και υποστήριξε πως η "κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να κρατήσει σε αυτή τη φάση ανοιχτή την επικοινωνία, ανοιχτή την επαφή με την Τουρκία".

Η πρώτη συνάντηση, μετά την κρίση της Ιμιας, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό, οι οποίες εκτιμάται πως θα ενταθούν, καθώς πλησιάζει το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Οι αντιρρήσεις, διπλωματικών κύκλων, κυβερνητικών παραγόντων και των κομμάτων της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης συνοψίζονται στην άποψη ότι η χώρα σύρεται σε έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας απαντώντας στην κριτική, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης υποστηρίζοντας "ότι η συγκεκριμένη πολιτική που έχουμε προτείνει, μια βήμα προς βήμα προσέγγιση, μπορεί να αποδώσει καρπούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ