Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
"Την πάτησαν" όσοι πίστεψαν τους κερδοσκόπους

Οι μικροεπενδυτές πλήρωσαν και πάλι τα "σπασμένα" των παιχνιδιών, που έκαναν κάποιοι με την ονομαστικοποίηση των μετοχών

"Σημεία και τέρατα" χτες στο Χρηματιστήριο της οδού Σοφοκλέους, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος για την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Πολλοί μικροεπενδυτές, που πίστεψαν τις κατάλληλα διοχετευόμενους φήμες των κερδοσκόπων ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αναστείλει την ισχύ του ΠΔ και έσπευσαν - πριν την έκδοση της προχτεσινής απόφασης - να αγοράσουν μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, με στόχο να επωφεληθούν από την άνοδο που "θα" ακολουθούσαν αυτές οι μετοχές, την "πάτησαν". Βιάστηκαν να αγοράσουν "αέρα", να αγοράσουν δηλαδή μετοχές χωρίς να τις πληρώσουν, με αποτέλεσμα να "εγκλωβιστούν", αφού όσες εταιρίες εμπίπτουν στην επίμαχη διάταξη έπρεπε από χτες (που έληξε η προθεσμία ονομαστικοποίησης) να τυπώσουν νέες ονομαστικές μετοχές και να διαπραγματεύονται μόνο μ' αυτές. Κάτι που φυσικά δεν έπραξαν, με μοναδική εξαίρεση την εταιρία INFORM ΛΥΚΟΣ, της οποίας όμως το αντικείμενο ενασχόλησης είναι ακριβώς... οι εκτυπώσεις.

Το αποτέλεσμα για τους επενδυτές αυτούς ήταν να "τρέχουν και να μη φτάνουν" να "κλείσουν ανοιχτές θέσεις", όπως λέγεται στη χρηματιστηριακή ορολογία η τακτοποίηση των λογαριασμών. Ετσι, όσοι δεν είχαν μετρητά, πούλησαν άλλες μετοχές του χαρτοφυλακίου τους, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να οδηγήσει σε σημαντική πτώση του γενικού δείκτη κατά -1,51%,στις 913 μονάδες έναντι 927 μονάδων της συνεδρίασης της Πέμπτης. Η ίδια κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και τη Δευτέρα, μέρα που και οι υπόλοιποι "κερδοσκόποι" θα πρέπει να καταβάλουν στους χρηματιστές τους το τίμημα των αγορών "αέρα" που έκαναν.

Τα "παιχνίδια", όμως, δε σταμάτησαν εκεί, καθώς μερικοί θέλοντας να "τιμωρήσουν" τους πιο πάνω έσπρωξαν με εντολές αγοράς λίγων μετοχών αρκετές από τις τεχνικές εταιρίες που εμπίπτουν στο ΠΔ στο θετικό πλαφόν ημερήσιας ανόδου +8% ώστε αυτές να "παγώσουν". Ελέγχεται, τέλος, αν κάποιες από τις πιο πάνω συναλλαγές "απαγορευμένων" μετοχών έγιναν με ανώνυμες μετοχές, οπότε και θα υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ανάλογες κυρώσεις για τους παραβάτες από την εποπτεία του Χρηματιστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ