Σάββατο 4 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
"Πράσινο φως" για απελευθέρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το ΣτΕ έκρινε θετικά προσφυγή πρατηριούχου, που ζητούσε την εξαίρεσή του από την πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων. Αρση των εξαιρέσεων από το ωράριο ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας

Το "πράσινο φως" για την επαναφορά του καθεστώτος του απελευθερωμένου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του, με την οποία αναστέλλεται προσωρινά για έναν πρατηριούχο η επίμαχη υπουργική απόφαση 1222/23.2.1996 σχετικά με τον καθορισμό συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όπου είχε προσφύγει ένας πρατηριούχος, ζητώντας να ανασταλεί η υπουργική απόφαση, με το επιχείρημα ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από το ωράριο, επειδή ο βασικός όγκος της πελατείας του κάνει ανεφοδιασμό από βενζινάδικα που βρίσκονται σε σταθμούς αυτοκινήτων, τα οποία μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής με την υπ' αριθμό 184/96 απόφαση. Στην απόφαση αναφέρεται ότι από την εκτέλεση της υπουργικής απόφασης ο πρατηριούχος θα υποστεί βλάβη που δύσκολα θα αναπληρωθεί, ακόμη και στην περίπτωση που κερδίσει την κύρια προσφυγή στο δικαστήριο.

Στο ΣτΕ έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προσφυγές και αιτήσεις αναστολών από πρατηριούχους υγρών καυσίμων, αλλά και από εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι η "Τεξάκο" και η "Shell Hellas", καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Εμπόρων Πετρελαιοειδών. Αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της υπουργικής απόφασης 1223/96 έχουν καταθέσει και πρατηριούχοι πετρελαιοειδών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός στο ωράριο θα δημιουργήσει προβλήματα και θα συντελέσει στο να χαθεί μεγάλο μέρος της πελατείας τους.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της ότι μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της άρσης των εξαιρέσεων από το καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων. Επίσης, υπογραμμίζει την προσωρινότητα της ισχύος της παραπάνω απόφασης, η οποία αφορά μόνο ένα πρατήριο και προειδοποιεί ότι για όποιον πρατηριούχο παραβεί το ωράριο λειτουργίας θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες δίωξης.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γ. Παπαθανασίου, δραττόμενος της ευκαιρίας επαναφέρει την αξίωση των επιχειρηματιών που εκπροσωπεί και της μερίδας εκείνης των πρατηριούχων που φαίνεται να έχει πάρει... υπό την προστασία του το ΕΒΕΑ για απελευθέρωση του ωραρίου. Με επιστολή του για το θέμα αυτό προς τον υπουργό Εργασίας επικαλείται αντιδράσεις ενώσεων καταναλωτών για το ωράριο που εφαρμόζεται, βάσει των αντιδράσεων του προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Χ. Κουρή, που δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει την... πίστη του στις αρχές της "ελεύθερης" αγοράς και κινδυνολογεί για απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας του περιορισμού του ωραρίου.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι τόσο ο υπουργός Εργασίας με προχτεσινές του δηλώσεις, όσο και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, έχουν δηλώσει ότι η όποια απόλυση γίνει θα είναι εσκεμμένη και προβοκατόρικη και θα αποκατασταθεί με επαναπρόσληψη από την Ομοσπονδία. Επίσης, ο Ε. Γιαννόπουλος τόνιζε προχτές ότι ενάντια στο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων είναι κάποιοι μεμονωμένοι πρατηριούχοι που έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ