Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου
  • Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής το αποδέχεται βασικά, προτείνοντας βελτιώσεις
  • Εντονη κριτική και προτάσεις από τους συμβούλους της ΕΣΑΚ

Τη "ριζική αντίθεσή" τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανεργία, το οποίο κινείται "σε αρνητική κατεύθυνση και χειροτερεύει την κατάσταση", εξέφρασαν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και οι γενικότερες θέσεις της Συνομοσπονδίας, ενόψει τηςπρο ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την ανεργία, που θα γίνει αύριο στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία αποδέχεται κατ' αρχήν το νομοσχέδιο, κατέληξε σε επιμέρους προτάσεις "βελτίωσης", οι οποίες θα παρουσιαστούν σήμερα από τη ΓΣΕΕ, αν και διατυπώθηκε η άποψη ότι το ν/σ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας, δίνει όμως λύσεις σε διαρθρωτικά προβλήματα... Κριτική στο νομοσχέδιο ασκήθηκε και από τον Χ. Λιακόπουλο,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Απαριθμώντας τα αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου, οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ υπογράμμισαν ότι ενισχύει την κατεύθυνση κατάργησης του επιδόματος ανεργίας και αναδιανέμει τα σχετικά κονδύλια υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Θέτει στο περιθώριο τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση υπέρ των ΚΕΚ που αναγάγει σε "κυρίαρχους του παιχνιδιού", ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, θεσπίζει ημίμετρα για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών, στοχεύει στη διαχείριση της υπάρχουσας ανεργίας και των πόρων της υπέρ των εργοδοτών, εξαντλείται σε μέτρα ενίσχυσης της κινητικότητας των εργαζομένων.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ υπογράμμισαν ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτούνται μέτρα, όπως:

- Παραγωγική ανασυγκρότηση, δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, επαναδραστηριοποίηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

- Ελεγχος και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για παροχή κινήτρων στους ιδιώτες, καθώς και θέσπιση ποινικής ρήτρας εφόσον τα κίνητρα δεν αξιοποιούνται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- Υποχρεωτικότητα για την απορρόφηση ποσοστών των κερδών σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι στην παραοικονομία και τα ομόλογα.

- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο.

- Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη και άμεσος διπλασιασμός του χρόνου επιδότησης.

- Νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών.

- Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους άνεργους.

- Ενίσχυση των μακροχρόνια άνεργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ