Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Μετάλλιο μόνο ... στη γλυπτική

Απαρατήρητη πέρασε η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στο Παρίσι. Το αντίθετο θα ήταν υπερβολή. Η χώρα μας μόλις έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια, στην οποία την είχαν οδηγήσει οι "μεγάλες δυνάμεις", τη μικρασιατική καταστροφή. Σύλλογοι που τροφοδοτούσαν τον ελληνικό αθλητισμό, με πρωταθλητές, όπως ο Πανιώνιος και ο Απόλλωνας, βρίσκονταν σε αναζήτηση κατοικίας στον ελλαδικό χώρο, ενώ ο Δ. Καραμπάτης, που δυο χρόνια νωρίτερα είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στη δισκοβολία με 38,94, σχεδόν ένα μέτρο πάνω από το ρεκόρ του Σέρινταν στο Λονδίνο το 1908, ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα απροετοίμαστος, με δικά του έξοδα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στο Παρίσι 45 αθλητές σε 7 αθλήματα. Οι περισσότεροι (12) στο στίβο. Στη σκοποβολή συμμετείχαν 7, στο πόλο 6, στην αντισφαίριση 3, στην κολύμβηση 1, στην ξιφασκία 6, στην πυγμαχία 1 και την πάλη 2. Μεταξύ των ξιφομάχων ήταν και ο Κ. Κοτζιάς, μετέπειτα δήμαρχος Αθηναίων.

Την καλύτερη διάκριση πέτυχε ο Χρ. Βρεττός, που κατατάχτηκε 12ος στη σφαίρα. Ο ίδιος αθλητής μπορούσε να μπει στους 6 κορυφαίους δισκοβόλους, αλλά την παραμονή του αγώνα προτίμησε να μπαρκάρει σε κρουαζιερόπλοιο για τις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την αποστολή. Οι προσπάθειες των υπευθύνων να τον μεταπείσουν, τονίζοντάς του την ευθύνη που ανέλαβε έναντι της χώρας του, δεν έπιασαν τόπο.

Το γόητρο διέσωσε ο γλύπτης Κ. Δημητριάδης. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό γλυπτικής, με το ορειχάλκινο άγαλμά του "ο δισκοβόλος". Το πρωτότυπο βρίσκεται σήμερα σε πάρκο της Νέας Υόρκης και αντίγραφό του στην Αθήνα, απέναντι από την είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Στα υπέρ της Ελλάδας, η απόφαση της ΔΟΕ να υψώνεται στην τελετή έναρξης, μαζί με τη σημαία της διοργανώτριας και της χώρας που θα φιλοξενούσε την επόμενη Ολυμπιάδα, τιμής ένεκεν και η ελληνική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ