Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αριστοκρατικές οι προτάσεις του ΥΠΠΟ

Με τιμητικές συντάξεις σε λίγους δε λύνεται το οξύ, χρόνιο πρόβλημα συνταξιοδότησης των καλλιτεχνών

Το νομοσχέδιο για "Επέκταση των τιμητικών συντάξεων",το οποίο είχε αναγγείλει το ΥΠΠΟ,επί υπουργίας Θ. Μικρούτσικου,θα κατατεθεί αυτές τις μέρες για ψήφιση στη Βουλή. Παρ' όλες τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων φορέων των λογοτεχνών, εικαστικών και μουσουργών, που προκάλεσε η δημοσιοποίηση, πριν ένα χρόνο, του σχεδίου νόμου και παρά την προσπάθεια να συμβάλλουν στη σύνταξή του με τις προτάσεις τους, το ΥΠΠΟ αδιαφόρησε και ο νυν υπουργός, Στ. Μπένος,παρά την υπόσχεσή του ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), δεν το έπραξε. Ο τέως υπουργός είχε δηλώσει: "δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στους συλλογικούς φορείς".Οπως φαίνεται, το ίδιο πιστεύει και ο νυν.

Ετσι, οι εικαστικοί βρίσκονται τώρα μπροστά στο πρόβλημα της συρρίκνωσης, αντί της αναγκαίας "επέκτασης" του θεσμού των συντάξεων, αφού η "επέκταση" αφορά μόνο στους κλάδους που από 3 που ήταν (λογοτεχνών, εικαστικών, μουσουργών) γίνονται περίπου 20, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι καλλιτέχνες των τριών προαναφερόμενων κλάδων μειώνονται από 80 σε 30, για κάθε έτος.Επίσης, το σχέδιο νόμου καταργεί την εκπροσώπηση των φορέων στην επιτροπή συνταξιοδότησης και ορίζει ότι αυτή θα διορίζεται κατ' ευθείαν από τον υπουργό.Με δεδομένο, όμως, ότι σε όλες τις επιτροπές ο πρώην υπουργός,Θάνος Μικρούτσικος,διόρισε όχι εκπροσώπους των καλλιτεχνών, αλλά ανθρώπους "περί την τέχνη" και εμπόρους τέχνης, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τα κριτήρια που θέλουν να εφαρμόσουν είναι κριτήρια της αγοράς;

Εξάλλου, ο αριστοκρατισμός, που διέπει την πρόταση του ΥΠΠΟ είναι χαρακτηριστικός, αφού αφορά σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, με το κριτήριο της εξαιρετικής προσφοράς. Δηλαδή σε καλλιτέχνες που, ήδη, το έργο τους έχει δικαιωθεί και συνήθως είναι και οικονομικά δικαιωμένοι. Επομένως δεν εξαρτώνται από την όποια τιμητική σύνταξη. Βέβαια, αν είχε λυθεί καθολικά το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό πρόβλημα όλων των καλλιτεχνικών κλάδων, ασφαλώς το θέμα των τιμητικών συντάξεων θα αντιμετωπιζόταν σε άλλη βάση.

"Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών" - όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρός του, Εύα Μελά - "είναι υπέρ της διεύρυνσης των τιμητικών συντάξεων και στους άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους, αλλά συγχρόνως προτείνει να μην υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των ετησίως συνταξιοδοτουμένων. Οι συντάξεις να συγχωνευτούν σε μια κατηγορία και φυσικά στην επιτροπή να μετέχουν και εκπρόσωποι φορέων από κάθε χώρο".Αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις αυτές, το ΕΕΤΕ ζητά "να εξαιρεθούν οι εικαστικοί και να αφεθούν στο μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς.Ομως, ο υπουργός, πρέπει να δείξει την πολιτική του βούληση για απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης με το να ανοίξει τις διαδικασίες, ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα της καθολικής ασφάλισης - συνταξιοδότησης των εικαστικών".

"Δε θέλουμε ελεημοσύνη" - τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Αγγελάκης."Θέτοντας, για μια ακόμη φορά το χρόνιο πρόβλημα της συνταξιοδότησης των εικαστικών καλλιτεχνών, διεκδικούμε αυτό το δικαίωμα ως δικαίωμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι συμμεριζόμαστε την αρχή της ανταποδοτικότητας".Οπως, επισήμανε και ο γενικός γραμματέας του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης,το Επιμελητήριο έχει καταθέσει προτάσεις για μια βασική σύνταξη, η οποία θα στηρίζεται οικονομικά από κοινωνικούς πόρους(καλλιτεχνόσημα, ποσοστό επί των πωλήσεων σε ανάτυπα έργα παλαιών και σύγχρονων καλλιτεχνών, εισφορά του ενδιάμεσου εμπόρου, εισφορές καλλιτεχνών κλπ), που ωστόσο πρέπει να θεσπιστούν από την πολιτεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ