Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δικομματική σύμπνοια για το "ψητό"...

Κυβέρνηση και ΝΔ "ομονοούν" για την παραχώρηση των αρχαιολογικών έργων στην "ιδιωτική πρωτοβουλία"

Η δικομματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σε θέματα πολιτισμού ονομάστηκε εθνική συναίνεση και αποτέλεσμα αυτής είναι η "σύμπνοιά" τους για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, για "οργάνωση" και "καλλωπισμό" των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων.

Αυτό ήταν το θέμα της χτεσινής, κοινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος,ο Στέφανος Μάνος,ο Βύρων Πολύδωρας και ο Σωτήρης Μουσούρης (από τον Οργανισμό Νέου Μουσείου Ακρόπολης).

Είναι, άξιο απορίας γιατί τα παραπάνω παρουσιάστηκαν ως εθνικές συμφωνίες,αφού είναι γνωστό ότι η δημιουργία του νέου Μουσείου Ακρόπολης έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής,ενώ μόνο το ΚΚΕ διαφώνησε με τον ιδιωτικού δικαίου χαρακτήρα του.Οσο για τη διαμόρφωση των αρχαιολογικών χώρων και τη λειτουργία τους, που περιλαμβάνει από αρχαιολογικές διαδρομές μέχρι στολές των φυλάκων, απορούμε γιατί η συμφωνία περιορίστηκε στα δύο κόμματα. Εάν η συναίνεση είναι τόσο αθώα, με μόνο κίνητρο την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δεν κλήθηκαν τώρα και τα άλλα κόμματα, αλλά άφησε ο υπουργός Πολιτισμού το διάλογο μαζί τους για αργότερα; Αλλωστε, υπάρχουν επείγοντα θέματα για τα οποία θα μπορούσαν να επιδιωχτούν διακομματικές συμφωνίες,όπως ο Κεραμεικός ή η Ροτόντα.Σημειώνουμε ότι ο Βύρων Πολύδωρας για τον Κεραμεικό είπε: "την αβαρία δε θα την κάνουμε. Εν ανάγκη να γίνει απόκλιση της γραμμής".Διφορούμενη, όμως, ήταν η θέση του για τη Ροτόντα: "πρέπει να διαφυλαχτεί ο μνημειακότητα αλλά και η ιερότητα του χώρου".

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι μήπως πρόκειται για δικομματική "μοιρασιά", που πιθανόν αργότερα να συμπεριλάβει μαζί με το νέο Μουσείο Ακρόπολης και τους αρχαιολογικούς χώρους και την ενοποίησή τους, "εάν", όπως είπε ο Στέφανος Μάνος, "ξεκαθαριστεί το πρόγραμμα, το πώς και το πότε".Το μυστικό της δικομματικής "σύμπνοιας" δεν είναι άλλο από την πληθώρα αναθέσεων έργων σε εργολάβους.

Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία περιλαμβάνει σύμπλευση στην ανάθεση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στους Ιταλούς,αφού προωθηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στη χωροθέτηση και στους όρους δόμησης. Το χρονοδιάγραμμα του θεμέλιου μιλάγια την άνοιξη του 1997.Θυμίζουμε όμως ότι το πρώτο χρονοδιάγραμμα, επί Τζαννετάκη, μιλούσε για την άνοιξη του 1991 (!).

Στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα - άγνωστο από πότε - κατ' αρχήν σε: Ακρόπολη, Κνωσό, Μυστρά και Φιλίππους.Από τα μουσεία επιλέχθηκαν: Εθνικό Αρχαιολογικό, Μουσείο Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Αρχαίας Ολυμπίας.Το πρόγραμμα αφορά σε έργα διαμόρφωσης, στην ανάδειξη του εκπαιδευτικού χαρακτήρα και στη δυνατότητα επανεκθέσεων στα μουσεία. Ηδη έχουν εγκριθεί 120 εκατ. για την αρχαιολογική διαδρομή της Κνωσού.

Ανακοινώθηκε, εξάλλου, νέο ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, από 1η Απρίλη έως τέλος Οκτώβρη (θα λειτουργούν 8.30πμ - 7.30μμ.Αλλά οι ανάγκες σε φυλακτικό προσωπικό θα καλυφθούν με ωρομίσθιους και... φοιτητές (!).

Πάντως, για τους αθεράπευτα ρομαντικούς, αρχής γενομένης την 28η Ιούνη, τρία βράδια το μήνα, εκείνα με πανσέληνο, η Ακρόπολη θα είναι ανοιχτή.Οπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς,"θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης", ενώ την εφαρμογή θα παρακολουθεί συγκεκριμένο υπηρεσιακό όργανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση εκτοξεύει την τιμή των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους (2023-12-21 00:00:00.0)
Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων Μουσείου Ακρόπολης (2023-05-16 00:00:00.0)
Αναμένει ...πλήρη «οικονομική ευελιξία» του (2010-06-18 00:00:00.0)
«Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα»! (2009-09-25 00:00:00.0)
ΚΚΕ: Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου (2008-09-24 00:00:00.0)
Η Ακρόπολη... στο Μουσείο Περγάμου (2008-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ