Κυριακή 26 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αποτελεί μια από τις μεθόδους, στις οποίες προσφεύγει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να βρει πόρους, για να προβάλλει το λεγόμενο "κοινωνικό" της πρόσωπο, με το να αναδιανέμει στην ουσία τη φτώχεια που ούτως ή άλλως βιώνουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας. Εχει γίνει πλέον σαφές, ότι πλευρά της προβολής του "κοινωνικού προσωπείου" της κυβέρνησης, είναι και η φημολογούμενη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, μέσω της σχετικού πορίσματος που ετοίμασε η αρμόδια Επιτροπή. Πρόκειται για το πόρισμα εκείνο, που προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων - χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί - κατά ένα ημερομίσθιο (που ισοδυναμεί με λιγότερες από 6.000 δρχ. το μήνα) από το δεύτερο εξάμηνο του 1996.

Για να δοθούν, όμως, ακόμη κι αυτά τα "ψίχουλα", η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει μια σειρά μέτρων, που τελικά τα καθιστά "δώρον άδωρον". Μέτρα που στην ουσία, η κυβέρνηση θα δώσει ένα και θα πάρει δύο ή και περισσότερα από τους συνταξιούχους και τους άλλους εργαζόμενους, καθώς:

Πρώτον,με την αποκαλούμενη "περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα", που στην πραγματικότητα, μεταφράζεται σε δραστικές περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.Ηδη, η σχετική επιτροπή που είχε συσταθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει καταρτίσει σχετικό πόρισμα, το οποίο και παρέδωσε προ 20ημέρου στον πρωθυπουργό, για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Πρόκειται για το πόρισμα που προτείνει μεταξύ άλλων σφαγιασμό των κονδυλίων, που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους ευαίσθητους τομείς υγείας και παιδείας, περικοπές στις συντάξεις των πολύτεκνων μητέρων και των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, καθώς και κατάργηση ή συγχώνευση μιας σειράς οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου.

Δεύτερον,με τη λεγόμενη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ, ζήτημα για το οποίο προωθείται επίσης σχετικό νομοσχέδιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - σύμφωνα και με όσα έχουν κατά καιρούς δει το "φως" της δημοσιότητας - θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός Κοινού Κεφαλαίου, που θα συμπεριλαμβάνει τα διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ και το οποίο θα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι απώτερος στόχος του εγχειρήματος αυτού, είναι ο περιορισμός των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν εκδήλωση της τακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όντας με τη θέλησή της δέσμια των όρων προγράμματος "σύγκλισης", να αναδιανέμει με διάφορα τερτίπια τη φτώχεια στην οποία έχει οδηγήσει με την πολιτική της τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ