Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ
Οδοστρωτήρας πάνω στις δημόσιες επιχειρήσεις

Οδοστρωτήρα πάνω στις δημόσιες επιχειρήσεις, χαρακτήρισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", που στην πραγματικότητα "ξεπουλά την περιουσία του ελληνικού λαού αντί πινακίου φακής", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. "Το νομοσχέδιο δε στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, αλλά στη σαρωτική παράδοσή τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω της μετοχοποίησής τους και της παράδοσης του μάνατζμεντ", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει στην ουσία την ίδια πολιτική που εφάρμοζε η ΝΔ, προσπαθώντας όμως να βαφτίσει το κρέας - ψάρι, μετονομάζοντας την ιδιωτικοποίηση σε μετοχοποίηση.

"Το νομοσχέδιο - είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στρ. Κόρακας - αποτελεί τη θεσμική προετοιμασία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, όχι με τη στενή και τη γνωστή στον πολύ κόσμο έννοια ΔΕΚΟ, αλλά με τη γενική, και αφορά όλες τις επιχειρήσεις, οργανισμούς, ιδρύματα, υπηρεσίες και άλλους φορείς, που είτε σαν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είτε σαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του κράτους, έχουν κατ' εξοχήν κοινωνικό και στρατηγικό χαρακτήρα, έχουν άμεση σχέση με την εθνική άμυνα και ασφάλεια".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ακολούθως παρατήρησε ότι άμεσα στο νομοσχέδιο εντάσσονται τριάντα ΔΕΚΟ, που το χαρακτηριστικό τους είναι ότι πρόκειται για δυναμικές επιχειρήσεις και εκτός αυτών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, σχεδόν όλες οι άλλες είναι κερδοφόρες. Και πρόσθεσε: "Με εντελώς αντιδημοκρατική και αυταρχική μεθόδευση η κυβέρνηση, ταυτισμένη πλήρως με τις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", στο όνομα της "σύγκλισης", της "ανταγωνιστικότητας" και του "περιορισμού του κράτους", επιχειρεί - υποταγμένη πλήρως στις εντολές του κεφαλαίου - τη μετατροπή των δημοσίων επιχειρήσεων σε πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρίες και το πέρασμα της τεράστιας κρατικής περιουσίας τους στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Στερώντας επίσης από την οποιαδήποτε κυβέρνηση σοβαρότατες δυνατότητες άσκησης οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς και πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Στρ. Κόρακας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και άλλων φορέων με κοινωνικό ρόλο όπως της Εργατικής Εστίας, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας κλπ. Ταυτόχρονα σημείωσε και τις ευθύνες, αλλά και το ρόλο συνενοχής τόσο της περίφημης ΟΚΕ, όσο και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που στην πράξη στηρίζουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο, ανεξάρτητα από τις επιμέρους και σε δευτερεύοντα σημεία διαφωνίες και παρατηρήσεις τους. Επίσης είπε ότι με τις διατάξεις που αναφέρονται στα θέματα του προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί να πλήξει βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καταλήγοντας ο Στρ. Κόρακας τόνισε: "Η λαίλαπα, η παλιομοδίτικη επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων θα περάσει και πολύ σύντομα πιστεύουμε. Ομως τότε τι θα έχουμε; Τι θα στοιχίσει στο λαό μας η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας; Εστω και την τελευταία στιγμή σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Μην υπονομεύετε άλλο την υπόσταση της χώρας. Αποσύρετε αυτή την απαράδεκτη εφεύρεση".

Ο Μήτσος Κωστόπουλος

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, τόνισε: "Το ΚΚΕ σταθερά υποστηρίζει τις απόψεις του για το ρόλο των ΔΕΚΟ. Δεν το κάνει αυτό από κάποια εμμονή, από κάποια παραξενιά ή για να διαφέρει ντε και καλά από τους άλλους. Εκτιμά ότι για να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει προς τα μπρος, για να αναπτυχθεί, χρειάζεται ορισμένους μοχλούς στα χέρια του κράτους. Πολύ περισσότερο τους χρειάζεται αυτούς τους μοχλούς, όταν οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην περιοχή διατηρούνται και αναπαράγονται και με τη "συμβολή" των λεγόμενων φίλων και συμμάχων". Και πρόσθεσε: "Το νομοσχέδιο που συζητάμε αποτελεί κατά την άποψη του ΚΚΕ μία ακόμα επιθετική κίνηση ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Επιβεβαιώνει, δυστυχώς και πάλι, τις εκτιμήσεις του Κόμματός μας ότι η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, η κάθε μία από τη θέση της θα συνεχίσουν τον ολισθηρό δρόμο της παράδοσης κάθε μοχλού ανάπτυξης στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου και των κομπραδόρων της χώρας μας".

Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά ότι στην ενιαία δράση του κεφαλαίου επιβάλλεται να απαντήσει η ενιαία δράση, ο αγώνας της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Το Αντιμονοπωλιακό - Αντιιμπεριαλιστικό - Δημοκρατικό Μέτωπο που προτείνουμε δεν είναι μία υπόθεση του μέλλοντος. Πρέπει να γίνεται καθημερινά πάνω στα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Προφανώς αυτό το νομοσχέδιο και τα όσα συνεπάγεται δεν είναι από τα μικρά προβλήματα.Αδράνεια σημαίνει ραγιαδισμός. Αποχή από τον αγώνα σημαίνει αποδοχή των καταστροφικών επιλογών στο λαό και τον τόπο. Ο τόπος χρειάζεται μία άλλη πολιτική, μία άλλη πορεία, έξω από λυκοσυμμαχίες, κόντρα σε συνθήκες που ακυρώνουν ακόμα και την εθνική μας ταυτότητα. Αυτά υπογραμμίσαμε και στο πρόσφατο 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

Παρά το γεγονός ότι η άποψή μας θα συναντήσει την άρνησή σας, ωστόσο, κάνοντας το χρέος μας απέναντι στους εργαζόμενους, προτείνουμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Αν θέλετε - όπως ισχυρίζεστε - να λειτουργήσουν καλύτερα και αποδοτικότερα οι ΔΕΚΟ, δεν έχετε παρά να δεχτείτε τις προτάσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Οταν τα συνδικάτα του χώρου δεν είχαν ενταχθεί στο πλέγμα των σκοπιμοτήτων και του κακώς εννοούμενου "κομματικού πατριωτισμού"".

Τα άλλα κόμματα

Αξιωματική αντιπολίτευση και Πολιτική Ανοιξη καταψήφισαν το νομοσχέδιο, όχι διότι διαφωνούσαν με την αρχή του, αλλά όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Κυριαζόπουλος πρόκειται για "άτολμη, μετέωρη και ανολοκλήρωτη προσπάθεια", ενώ ο εισηγητής της Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου,επειδή "δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ότι δε θα διορίζονται στις διοικήσεις των επιχειρήσεων κομματικοί ινστρούχτορες".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Νέκρωσαν" τα λιμάνια(1998-12-12 00:00:00.0)
Σοβαρά ερωτηματικά για την κυβέρνηση(1998-02-21 00:00:00.0)
Καταστροφική πολιτική για τις ΔΕΚΟ(1997-08-21 00:00:00.0)
Ενας ακόμα αντιλαϊκός βρόχος(1997-05-07 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ(1996-12-13 00:00:00.0)
Μισθολόγιο πείνας(1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ