Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
"Αναγκαία", πλην άκριτη λιτότητα

Η κυβέρνηση Βιντένοφ, ενώπιον της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων, επιτίθεται σε κοινωνικές παροχές, ανακοινώνει χιλιάδες απολύσεις, σκληραίνει τα φορολογικά μέτρα

ΣΟΦΙΑ. -

Τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων, εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βιντένοφ, λόγω της - επικείμενης - συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) αλλά και της δεινής, όπως χαρακτηρίζεται, κατάστασης της οικονομίας της χώρας.

Το υπόμνημα, το οποίο προκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα, αναμένεται να εγκριθεί από το συμβούλιο διευθυντών του ΔΝΤ στις αρχές του Ιούλη, και θα αποτελέσει το "πράσινο φως" για τη χορήγηση της πρώτης δόσης (465 εκ. δολάρια) του νέου δανείου που θα λάβει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Ποιοι είναι οι στόχοι του "πακέτου" Βιντένοφ; "Να καθιερωθεί τάξη και νομισματική πειθαρχία στους τομείς της παραγωγής, των τραπεζών και του προϋπολογισμού, με την ορθολογικότερη χρήση των περιορισμένων υλικών και νομισματικών αποθεμάτων", έλεγε χτες ο Βιντένοφ.

Τι θα σημάνει το "πακέτο" για τους πολίτες; Αύξηση των φόρων προστιθέμενης αξίας και επί του αλκοόλ, θέσπιση συμπληρωματικών φόρων για τα εισαγόμενα προϊόντα, παύση στις επιδοτήσεις των καυσίμων, αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, των μεταφορών, κ. ο. κ.

"Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της τελωνειακής και της φορολογικής πειθαρχίας, αναμένεται να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κατά 140 δισ. λέβα, τα οποία θα καλύψουν τα αναγκαία συμπληρωματικά έξοδα για τη διαρθρωτική αλλαγή και την οικονομική σταθεροποίηση".

Μόλις πριν δυο βδομάδες, η κυβέρνηση Βιντένοφ είχε ανακοινώσει το μέσο κλείσιμο 64 κρατικών εργοστασίων, στα οποία απασχολούνται 27.000 εργαζόμενοι. Αλλά παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπόσχεται την προστασία των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων που θα βρεθούν προ αδιεξόδου, λόγω της αναδιαμόρφωσης των τιμών στην αγορά.

Την ίδια ώρα, οι ειδήσεις από το νομισματικό "μέτωπο" χειροτερεύουν την εικόνα...

Ελεύθερη πτώση

Το εθνικό νόμισμα, το λέβα, συνεχίζει την τρελή πτώση του, αφού η Κεντρική Τράπεζα δεν παρεμβαίνει για να το στηρίξει. Ενδεικτικό είναι ότι στα γραφεία συναλλάγματος, η τιμή πώλησης του δολαρίου ήταν 220 λέβα, ενώ η ισοτιμία που είχε καθοριστεί από την Κεντρική Τράπεζα ήταν 152.

Ο λόγος που δεν επεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας για να στηρίξει το λέβα, κατά τον διοικητή της, είναι η συμφωνία της βουλγαρικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ.

Τα αποθέματα σε σκληρό νόμισμα της Βουλγαρίας κυμαίνονται στην παρούσα φάση στα 670 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στα τέλη του 1995 έφθαναν τα 1,25 δισ.δολάρια. Για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και μόνο, η κυβέρνηση της χώρας χρειάζεται περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια...

Βούλγαροι καταναλωτές έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου, καθώς το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας παρατείνεται, γεγονός το οποίο οδηγεί την αγορά σε ελλείψεις βασικών ειδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ