Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ζυμώσεις για τον καθορισμό των εκλογών

ΡΩΜΗ.-

Υπέρ του καθορισμού της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πριν από τις εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής των πέντε χωρών - μελών της "Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία", τον Ιούνη (13 - 14) στη Φλωρεντία, τάχθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν στη Ρώμη κάνουν γνωστό ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη διεξαγωγή των κρίσιμων γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη. Ωστόσο, αξιωματούχοι άλλων χωρών επανέλαβαν και χτες το φόβο ότι η ενδεχόμενη διεξαγωγή εκλογών στη Βοσνία το φθινόπωρο είναι πρόωρη, καθώς ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί από την περιοχή το κλίμα έντασης.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε από χτες να στέλνει εκλογικό υλικό στη Βοσνία για την προετοιμασία των εκεί εκλογών. Οι εκλογικοί κατάλογοι, 57 τόμοι που περιλαμβάνουν 3,2 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς και τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη κοινότητα, θα διανεμηθούν από το Σαράγεβο, μέσα στις επόμενες μέρες, στις 11 κοινότητες της Βοσνίας. Σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει ο ΟΑΣΕ, οι πρόσφυγες θα μπορούν να ψηφίσουν είτε εκεί όπου έμεναν πριν από τον πόλεμο, ή στον καινούριο τόπο κατοικίας τους. Η τελευταία αυτή "διευθέτηση" επικρίθηκε έντονα από τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο επικυρώνει ουσιαστικά την "εθνική εκκαθάριση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ