- ΤΙΡΑΝΑ.- Την ώρα που η ένταση στο μετεκλογικό σκηνικό της Αλβανίας συνεχίζει να υφίσταται, έρχονται στο φως ανατριχιαστικές πτυχές της τακτικής που υιοθέτησε ο κρατικός μηχανισμός εναντίον των... - 1996-05-30 00:00:00.0"/> - ΤΙΡΑΝΑ.- Την ώρα που η ένταση στο μετεκλογικό σκηνικό της Αλβανίας συνεχίζει να υφίσταται, έρχονται στο φως ανατριχιαστικές πτυχές της τακτικής που υιοθέτησε ο κρατικός μηχανισμός εναντίον των... - 1996-05-30 00:00:00.0" /> Η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζεται | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζεται
  • Η αντιπολίτευση επιχειρεί να ανατρέψει τη διαμορφωμένη κατάσταση
  • Καταγγελίες "σοβαρών παρατυπιών" από ΟΑΣΕ και διεθνείς παρατηρητές

ΤΙΡΑΝΑ.-

Την ώρα που η ένταση στο μετεκλογικό σκηνικό της Αλβανίας συνεχίζει να υφίσταται, έρχονται στο φως ανατριχιαστικές πτυχές της τακτικής που υιοθέτησε ο κρατικός μηχανισμός εναντίον των πολιτικών της αντιπολίτευσης.Δύο μέρες πριν το άνοιγμα των ψηφοδόχων, ο Ντριτάν Μάλκι, υποψήφιος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Εργασίας, συζητούσε με πολίτες σε ένα καφενείο, στην περιοχή Σούκι. Ξαφνικά, ένστολοι αστυνομικοί μπήκαν στο κατάστημα, κατευθύνθηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στον Μάλκι και τον ξυλοκόπησαν άγρια, "χωρίς κανένα απολύτως λόγο". Ο βουλευτής βρίσκεται στο νοσοκομείο και κινδυνεύει να χάσει το δεξί του μάτι...

Πρόκειται απλώς για ένα "ασήμαντο" επεισόδιο, από εκείνα που για τους διεθνείς παρατηρητές πέρασαν απαρατήρητα. Ομως, μετά την προχτεσινή έκρηξη της βίας στην καρδιά των Τιράνων, όταν τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες και πολιτικοί και συνελήφθησαν εκατοντάδες, και μετά από τη δολοφονία ενός οπαδού του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα Τίρανα, οι παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας "έλυσαν τη σιωπή τους".

Παρότι η 50μελής αντιπροσωπεία της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανακοίνωσή της εκτιμά ότι συνολικά η διαδικασία υπήρξε "σωστή", κατ' ιδίαν οι άνθρωποι που τη στελέχωσαν μαρτυρούν τα αντίθετα.

Ο Βρετανός Πολ Κιτς, για παράδειγμα. Οι εκλογές της Κυριακής, λέει, ήταν ό,τι θέλετε, εκτός από ελεύθερες. "Ωμές παραβιάσεις της διαδικασίας ψηφοφορίας", κλίμα εκφοβισμού, απειλές, ανάθεση των θέσεων - κλειδιών σε ανθρώπους του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, αμαύρωσαν την εικόνα των εκλογών.

Υπάρχει, πάντως, και η αντίθετη άποψη: Ο Αυστριακός Βόλφγκανγκ Γκρόσρουκ υποστηρίζει ότι "οι εκλογές ήταν δίκαιες" και δεν υπήρξαν παρατυπίες. Τουλάχιστον - έχει την τιμιότητα να συμπληρώσει - στις περιοχές όπου πήγε ο ίδιος...

Πάντως, η τελική ανακοίνωση του ΟΑΣΕ δεν αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πριν περάσουν δύο βδομάδες.

Η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αποχώρησαν από τη διαδικασία, δε δείχνουν να συμβιβάζονται με το αποτέλεσμά της - το αντίθετο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να επανεξεταστεί η διαδικασία.

Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της αντιπολίτευσης, το κυρίαρχο αίτημα των στελεχών της (αρκετά από τα οποία υπέστησαν συλλήψεις) ήταν να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρότεινε επανάληψη των εκλογών σε 15 ζώνες και με αυστηρή εποπτεία, ώστε να αποφευχθούν ατασθαλίες. "Εάν τα αποτελέσματα είναι σε αυτή την περίπτωση ίδια με τα αποτελέσματα της 26ης Μάη, τότε θα τα δεχτούμε".

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταλήξει όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της, αλλά το βέβαιο είναι ότι δε θα αναγνωρίσει τη νέα Βουλή.

Ο "διεθνής παράγοντας"

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για "τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στα εκλογικά κέντρα και τις αναφορές για χρήση βίας", ενώ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ειρηνικό τρόπο".

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι ανακοινώσεις των κυβερνήσεων Γαλλίας και Ιταλίας. Ομως, η Κομμουνιστική Επανίδρυση καταδίκασε "τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης, την οποία διοργάνωσαν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, εκ μέρους δυνάμεων ειδικά επιλεγμένων από τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα".

Επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης, με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ανησυχία του ότι "η Αλβανία διολισθαίνει προς τον ολοκληρωτισμό" και εκτίμησε ότι οι εκλογές "δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες (2015-06-23 00:00:00.0)
Χωρίς μεγάλα προβλήματα οι τοπικές εκλογές (2003-10-14 00:00:00.0)
Προεκλογικός πυρετός για τις κάλπες της 21ης του Σεπτέμβρη (1997-09-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-01 00:00:00.0)
"Επιφυλακτική" η διεθνής κοινότητα, "προκλητικός" ο Μπερίσα (1996-06-01 00:00:00.0)
Εκκλήσεις για επανάληψη των εκλογών (1996-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ