Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Σκληρή αναμέτρηση

Σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Περίπου 3,9 εκατομμύρια Ισραηλινοί κλήθηκαν να προσέλθουν, χτες, στις κάλπες, για να εκλέξουν τόσο τον νέο τους πρωθυπουργό όσο και τα 120 νέα μέλη της Κνεσέτ, επιλέγοντας από τους υποψηφίους των 19 συμμετεχόντων κομμάτων. Τα εκλογικά τμήματα, που άνοιξαν στις 7 χτες το πρωί, επρόκειτο να κλείσουν στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν μετά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Περισσότεροι από 26.000 αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν τεθεί σε επαγρύπνηση, ενώ πολλοί ήταν οι πολίτες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να τους βοηθήσουν στο έργο τους. Μέχρι χτες το απόγευμα, η εκλογική διαδικασία προχωρούσε κανονικά και δεν είχε παρουσιαστεί κανένα σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που εδρεύει στην Κνεσέτ, μέχρι χτες το μεσημέρι στις 2 είχε ψηφίσει το 41,6% του εκλογικού σώματος. Στις βουλευτικές εκλογές του 1992, την ίδια χρονική περίοδο η προσέλευση δεν είχε ξεπεράσει το 39%, ενώ η συνολική συμμετοχή των ψηφοφόρων είχε φτάσει το 77,4%.

Σίγουροι για τη νίκη τους εμφανίστηκαν τόσο ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Σιμόν Πέρες, όσο και ο ηγέτης της συντηρητικής "Λικούντ" Μπέντζαμιν Νετανάγιου. Ο Πέρες, προσερχόμενος σε εκλογικό τμήμα της Ιερουσαλήμ για να ψηφίσει, εξέφρασε την άποψη ότι ο ισραηλινός λαός έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς και τα θέματα που διακυβεύονται και γι' αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καταστροφή την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Νετανάγιου, από την πλευρά του, εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος και δήλωσε σίγουρος ότι μετά την καταμέτρηση αυτός θα είναι πρωθυπουργός.

Παρά την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Σιμόν Πέρες ακύρωσε όλες τις απογευματινές του εμφανίσεις σε μια σειρά από τηλεοπτικούς σταθμούς, εξαιτίας των πολλών απειλητικών τηλεφωνημάτων που δέχτηκε, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός της προσωπικής του φρουράς. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δε θεωρούσε καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος να δεχτεί δολοφονική επίθεση λίγο πριν ή λίγο μετά την έναρξη της καταμέτρησης και της ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων.

Παρά τη σφοδρή προεκλογική αναμέτρηση των Νετανάγιου και Πέρες σχετικά με το μέλλον και το χαρακτήρα της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή, πολλοί Ισραηλινοί οικονομολόγοι εξέφραζαν, χτες, την άποψη ότι το κυρίαρχο πρόβλημα που θα κληθεί να λύσει ο νέος πρωθυπουργός δε θα είναι άλλο από το οικονομικό. Σύμφωνα, πάντα, με αυτές τις εκτιμήσεις, το θέμα των οικονομικών προβλημάτων δεν προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, γιατί δεν μπορούσε να συγκινήσει τους ψηφοφόρους τόσο όσο το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι δε διαφωνούν και τόσο πολύ στο θέμα της αντιμετώπισης της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας - μιλούν και οι δύο για περικοπές των κοινωνικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό και για χαλιναγώγηση του πληθωρισμού μέσω σκληρών μέτρων - γεγονός που καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη τη "θεαματική αντιπαράθεσή" τους στα μάτια του ισραηλινού εκλογικού σώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ