Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ωριμη όσο ποτέ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Η παρουσία της σ αυτόν το θεσμό δεν είναι καθόλου τιμητική, αφού στις επτά από τις εννιά διοργανώσεις απουσίασε από την τελική φάση. Μόνο δύο φορές είχε αξιόλογη πορεία. Η μία στην αυλαία του ευρωπαϊκού (1960), όταν έφτασε στα προημιτελικά και η άλλη το 84, που έχασε στο... παρά κάτι την είσοδο της στον τελικό.

Οι Πορτογάλοι είχαν αποκλείσει τους Γερμανούς και στον ημιτελικό αντιμετώπιζαν τους "οικοδεσπότες" Γάλλους. Παρότι προηγήθηκαν 2-0, ισοφαρίστηκαν και λίγο πριν από τη λήξη της παράτασης δέχτηκαν το τρίτο και... φαρμακερό γκολ. Στους 67 που έχουν δώσει ο απολογισμός είναι 33 νίκες, 16 ισοπαλίες, 18 ήττες και 104 - 72 γκολ.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Ως πρώτη από τον 6ο όμιλο προκρίθηκε η Ισπανία στην τελική φάση. Σε δέκα αγώνες συγκέντρωσε 23 βαθμούς έχοντας 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, μια ήττα με 29 - 7 γκολ.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ: Ολοι θεωρούν ότι αυτή η ομάδα είναι ώριμη για να γευτεί τη χαρά της επιτυχίας. Ο Ολιβέιρα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο από παλιούς και νέους παίχτες. Οι δεύτεροι, μάλιστα, με τη νοοτροπία του νικητή, βιωμένη.

Ως νέοι αναδείχτηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές, ως παίδες πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ είχαν και άλλες επιτυχίες. Η Πορτογαλία έχει τεχνική, ταχύτητα όχι όμως και κλασικό φορ. Εκεί ίσως είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά της.

Στηρίζεται περισσότερο στο σύνολο και όχι στις ατομικές εξάρσεις. Αγωνίζεται με το κλασικό 4 - 4 - 2 εφαρμόζοντας μια σύνθετη άμυνα ζώνης και μαν του μαν.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ: Ο 25χρονος Μανουέλ Πάουλο Σόουζα είναι ο ηγέτης στην ομάδα. Εχει πλούσια διεθνή εμπειρία, αφού έπαιξε για τέσσερα χρόνια στην Μπενφίκα και τώρα (δεύτερη χρονιά) στη Γιουβέντους. Ενδεικτικό της αξίας του είναι το γεγονός ότι πέρυσι η συνολική του απόδοση στο "Καμπιονάτο" βαθμολογήθηκε με 9,5. Κινείται ασταμάτητα στο χώρο του κέντρου, ξέρει πότε και πώς θα δώσει πάσα, καθώς επίσης και να σκοράρει.

Ο Λουίς Φίγκο έγινε βασικός στη Σπόρτιγκ μόλις στα 17 του χρόνια. Το 94"κονταροχτυπήθηκαν" γι' αυτόν Πάρμα και Γιουβέντους, αλλά τον κέρδισε η... Μπαρτσελόνα, στην οποία είναι αναντικατάστατος. Θεωρείται ο "εγκέφαλος" της Ισπανίας. Διαθέτει εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, ευστροφία, μακρινή μπαλιά και δυνατό σουτ.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Αντόνιο Ολιβέιρα γεννήθηκε στις 10/6/1952 στην πόλη Πενιαφέλ. Καλός χαφ έπαιξε με τις φανέλες των Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτιγκ και Μπέτις (Ισπανία). Ως προπονητής δεν είχε σημαντικό παρελθόν. Είχε εργαστεί σε συλλόγους μικρής (Νάσιοναλ, Ακαντέμικο) ή μέτριας (Γκιμαράες) εμβέλειας. Ομως αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από τα τελικά του Μουντιάλ 94, η ομοσπονδία του ανέθεσε τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ