Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Η ήρεμη δύναμη!

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Συμμετέχει για πρώτη φορά στη (μικρή) ιστορία της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ολοι όμως περιμένουν να διακριθεί.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ: Ουσιαστικά το ερωτηματικό στον 4ο όμιλο δεν ήταν ποιος θα προκριθεί, αλλά με ποια σειρά, αφού η Κροατία και η Ιταλία ήταν κλάσεις ανώτερες από τις αντιπάλους τους. Τελικά οι Κροάτες κατέκτησαν την πρώτη θέση στις "λεπτομέρειες". Ισοβάθμησαν με τη "Σκουάτρα Αντζούρα", αλλά είχαν καλύτερο συντελεστή στα μεταξύ τους παιχνίδια. Στους 10 αγώνες συγκέντρωσαν 23 βαθμούς με επτά νίκες, 2 ισοπαλίες, μια ήττα και 22-5 γκολ.

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ: Το γεγονός και μόνο ότι προέρχεται από τη μεγάλη των "πλάβι" σχολή λέει πολλά. Η Κροατία είναι μια ανερχόμενη (τουλάχιστον) ευρωπαϊκή δύναμη, που επιζητάει την επιβεβαίωση μέσω ενός τίτλου. Διαθέτει ταλέντα, αλλά και έμπειρους παίχτες.

Πάντως τα προβλήματα που δημιουργεί η πολυσυλλεκτικότητά της (οι περισσότεροι παίχτες είναι "λεγεωνάριοι") δεν έχουν ξεπεραστεί απόλυτα. Ο Μπλάζεβιτς σε αντίθεση με τον Ιβιτς παρουσιάζεται αρκετά αλαζόνας. "Εχουμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο και θα πάρουμε το πρωτάθλημα", δήλωσε.

Κάλεσε μάλιστα και τον Πρόεδρο της χώρας του, Φράνιο Τούτζμαν, να βρίσκεται στο Γουέμπλεϊ στις 30 Ιουνίου (θα διεξαχθεί ο τελικός). Χρησιμοποιεί το 3 - 5 - 2, παίζοντας ζώνη στην άμυνα. Οι Στίματς (άμυνα), Μπόμπαν, Προσινέτσκι (κέντρο) και Σούκερ, Μπόκσιτς (επίθεση) είναι ορισμένα από τα... όπλα του.

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ: Ως ομάδα με γιουγκοσλαβική ρίζα διαθέτει πλειάδα πολύ καλών παιχτών. Ομως ο Νταβόρ Σούκερ μάλλον δίκαια θεωρείται το... πρώτο όνομα. Οι Ελληνες φίλαθλοι τον θυμούνται (του Ολυμπιακού σίγουρα), αφού μ ένα αριστοτεχνικά χτυπημένο φάουλ στέρησε από την ομάδα του Πειραιά την πρόκριση στον επόμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ. Με 12 γκολ ο 28χρονος σέντερ φορ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην προκριματική φάση. Εχει άψογη τεχνική κατάρτιση, έξυπνες κινήσεις μέσα στην περιοχή και ένα αριστερό πόδι "θάνατο".

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς στο Τράβνικ στις 9/2/1934. Εκατσε στον πάγκο του ΠΑΟΚ για ένα μικρό διάστημα. Στη χώρα του πάντως θεωρείται από τους καλύτερους προπονητές. Αγωνίστηκε στη Φ. Κ. Σαράγεβο, τη Ριέκα και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Εκτός από τον δικέφαλο του βορρά εργάστηκε στις Γκρασχόπερς, Λωζάννη, Σιόν, Βεβιέ και την Εθνική Ελβετίας. Πέρασε επίσης από τον πάγκο της Ναντ, όπου μάλιστα αναμείχθηκε στο σκάνδαλο Ταπί και καταδικάστηκε. Ανέλαβε την Κροατία το 1994 μαζί με τον Ιβιτς, αλλά τελικά τον "εκτόπισε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ