Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αμετακίνητος στις "καθαρές λύσεις" ο Κ. Σημίτης

Στις "καθαρές λύσεις", προφανώς προς όφελός του, επιμένει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας έτσι τις "συμβιβαστικές" προτάσεις που ακούγονται τελευταία για μη εκλογή αντιπροέδρου ή για κάποια "τρίτη λύση". Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τη θέση του αντιπροέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες, δηλαδή να αναδειχτεί ως ο διάδοχος του Α. Παπανδρέου, και να κυριαρχήσει πλήρως στο παιχνίδι εξουσίας στο κυβερνών κόμμα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενίσχυσε τη θέση του περί "καθαρών λύσεων", λέγοντας ότι "χρειαζόμαστε καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις για όλα". Δεν μπορούμε, συμπλήρωσε απαντώντας στις προτάσεις του Κ. Λαλιώτη, "να αποφασίζουμε με ορίζοντα μηνών, δεν μπορούμε να αφήνουμε εκκρεμή προβλήματα και ερωτήματα". Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την προτίμησή του στη διατήρηση του δικομματικού συστήματος, αποδοκιμάζοντας τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος και συνδέοντας τις εσωτερικές λειτουργίες του ΠΑΣΟΚ με τη γενικότερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα διαπλεκόμενα συμφέροντα μόνο και μόνο για να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του είναι "καθαρή" και πως "οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών συμφερόντων μας είναι ξένοι και αδιάφοροι".

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στο δόγμα "η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν παραχωρεί τίποτα", απορρίπτοντας, τουλάχιστον φραστικά, την αξίωση των "21" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν αλλαγή του δόγματος "επί το επιθετικότερο".

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος,απαντώντας στην ομιλία του Κ. Σημίτη, δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα και καθαρό λόγο να έχει και καθαρές λύσεις", ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν χρειάζεται αντιπρόεδρος, είπε ότι "αυτό θα το διαπιστώσει το συνέδριο".

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης. Οι 30 βουλευτές που μίλησαν, επικέντρωσαν την προσοχή τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και σε ζητήματα διαχείρισης εξουσίας. Αίσθηση προκάλεσε η έκρηξη του βουλευτή Δ. Γαϊτανίδη,ο οποίος φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι στελέχη που τον υποστηρίζουν απειλούν πως "θα μας σπάσουν τα κεφάλια, αν δε σας ψηφίσουμε" (!).

Στο Εκτελεστικό Γραφείο, που συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το βράδυ, αναμένονταν να συζητηθεί η πορεία των προσυνεδριακών διαδικασιών, αλλά και το κλίμα πόλωσης που επικρατεί, για το οποίο ο Κ. Σκανδαλίδης επιδιώκει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων για αποκλιμάκωση της έντασης. Ανοιχτό υπήρχε το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα της εκλογής ή μη αντιπροέδρου στο συνέδριο, μετά τη στροφή που έκαναν ορισμένα μέλη του ΕΓ, όπως ο Κ. Λαλιώτης,τα οποία σε περασμένη συνεδρίαση είχαν ταχθεί υπέρ της εκλογής αντιπροέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ