Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρείται το κλίμα έντασης

Η ελληνική κυβέρνηση, με κινήσεις, που στόχο έχουν την κατάληψη προνομιούχων θέσεων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, βοηθά στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εδραίωση του επιδιαιτητικού ρόλου της Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, η συντήρηση του κλίματος πολέμου "νομιμοποιεί" την επιστροφή της κυβέρνησης στο "δόγμα της αποτροπής", που σηματοδοτούν οι αποφάσεις για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων (τρία τρισ. σε πέντε χρόνια).

Οι αφορμές για τη συντήρηση του κλίματος έντασης, φυσικά, δε λείπουν. Η προέκταση των τουρκικών αμφισβητήσεων και πέραν του Αιγαίου (Γαύδος) υπογραμμίζουν τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τον περασμένο Γενάρη κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας. Χτες, ένα ακόμη"σύνηθες" όπως το χαρακτηρίζουν οι λιμενικές αρχές επεισόδιο, έδωσε μία ακόμη αφορμή για να σηκωθούν οι τόνοι. Ηταν στις 8.30 το πρωί όταν ένα τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής "έκανε κόντρες" με ένα ελληνικό ιπτάμενο δελφίνι που εκτελούσε τη γραμμή Ρόδου - Κω.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, θα προβεί στα απαραίτητα διαβήματα προς την Αγκυρα για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

"Χαστούκι" και από τη Γερμανία

Την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" δεν έκανε καμία προσπάθεια να την κρύψει, ούτε για λόγους διπλωματικής αβρότητας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Κίνκελ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βόννη και τον ομόλογό του Θ. Πάγκαλο. Ο Γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών άσκησε έντονες πιέσεις, για να πετύχει την απεμπλοκή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.

Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Κ. Κίνκελ σημείωσε αρκετές φορές πως η χώρα του συστήνει αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές. Οταν ρωτήθηκε για τον αν "θεωρεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα ως σύνορα της ΕΕ" δε δίστασε να ομολογήσει την πραγματικότητα, με τον κυνικό τρόπο που την αντιλαμβάνεται: "Οσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα και την υπεράσπισή τους από την ΕΕ είπε, δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο...".

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, εξακολουθεί να αναζητά μεταφυσικές ερμηνείες στη συμπεριφορά της Αγκυρας. "Κάποιος παλάβωσε στην Αγκυρα", δήλωσε, θέλοντας να "ερμηνεύσει" την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Γαύδου.

Ο Θ. Πάγκαλος, σημείωσε επίσης τη "δυσφορία" του για την πολιτική ίσων αποστάσεων της Γερμανίας, λέγοντας πως "η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένας τρίτος παρατηρητής σε μια διαφορά ανάμεσα σε μια χώρα - μέλος και μια χώρα συνδεδεμένη με την ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ