Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση όλων

Αύριο το πρωί, όλοι οι δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων οδηγούν στα πανεργατικά - πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια για την υπεράσπιση των συντάξεων.

Στα αυριανά συλλαλητήρια θα συναντηθούν - πρέπει να συναντηθούν - όλες οι γενιές: Των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των νέων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών.

Των συνταξιούχων, που με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους χτίστηκε το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και τώρα εισπράττουν τα επαίσχυντα φιλοδωρήματα, που τα βάφτισαν Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - τα διαβόητα ΕΚΑΣ. Των εργαζομένων, που έχουν καταντήσει τα υποζύγια του προγράμματος "σύγκλισης", και δε θα βρουν "τίποτε" για σύνταξη, αν συνεχιστεί η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Των νέων, που ψάχνουν για δουλιά. Αλλά και όσοι δουλεύουν έχουν μπει σε μια άλλη ταχύτητα ασφάλισης - τους "λεγόμενους νεοασφαλισμένους" από την 1.1.1993 - και θα έχουν βοηθήματα για σύνταξη. Και η ώρα της συνταξιοδότησης δεν είναι ποτέ μακριά. Αλλά και ο επιστήμονας και ο επαγγελματίας πρέπει να είναι εκεί. Η κατρακύλα των συντάξεων των σημερινών συναδέλφων τους πρέπει να τους διδάξει πολλά.

Η υπόθεση των συντάξεων,ως θεσμού προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους. Αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η ευχή του λαού μας, για "καλά γεράματα". Και καλά γεράματα, χωρίς αξιοπρεπείς και ανθρώπινες τουλάχιστον συντάξεις δεν μπορεί να ζήσει κανείς.

Τα ΕΚΑΣ και τα επιδόματα εξομάλυνσης ήταν η αρχή της "προσαρμογής" στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Την επόμενη βδομάδα - λένε οι πληροφορίες - ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει κι άλλες δέσμες μέτρων για τους ηλικιωμένους, σαν κι αυτά που είναι συνηθισμένοι οι συνταξιούχοι εις τας Ευρώπας.

Και πώς σκέφτονται οι Ευρωπαίοι για την Τρίτη Ηλικία; Ιδού ένα απ' τα προγράμματά τους: Να μετατοπίσουν τους ηλικιωμένους προς τα νοτιότερα - όπως η Ελλάδα και η Ισπανία - όπου είναι φτηνότερα, για να τους φτάνουν οι συντάξεις τους. Δηλαδή, οι Ελληνες συνταξιούχοι σε λίγα χρόνια πρέπει να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους, για να μετακομίσουν νοτιότερα της... Γαύδου!

Η κυβερνητική επίθεση δεν περιορίζεται μόνο στην κοινωνική ασφάλιση τις μέρες αυτές. Με το νομοσχέδιο Πεπονή, για τα νοσοκομεία, καταργούνται βασικές αρχές του ΕΣΥ, ενώ δυναμιτίζονται με τις ρυθμίσεις του τα ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό και βρίσκονται στο πόδι οι νοσοκομειακοί γιατροί και δίκαια απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση εξακολουθούν να είναι τα δύο βάθρα της κοινωνικής πολιτικής - καθώς η πρόνοια έχει αφεθεί στην τύχη της. Και τα δύο αυτά βάθρα, οι κάθε απόχρωσης "εκσυγχρονιστές", πράσινοι και γαλάζιοι, βάλθηκαν να τα κατεδαφίσουν.

Γι' αυτό, όλοι αύριο πρέπει να δηλώσουν παρόντες στα πανελλαδικά συλλαλητήρια. Να ενισχύσουν με την παρουσία τους το κίνημα απόκρουσης των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών κυβερνητικών μέτρων. Να βοηθήσουν στην ενιαιοποίηση των αιτημάτων αυτών των αγώνων και ταυτόχρονα να απογυμνώσουν τις όποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έπαθαν παχυδερμισμό απέναντι στην κοινωνική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ