Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ
Αμετάβλητα τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Προχωρά κανονικά το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα

Στο "ύψος τους" θα παραμείνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων της Κτηματικής Τράπεζας, παρά τις αναπροσαρμογές που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν σύντομα οι εμπορικές τράπεζες, με αφορμή το κόστος μισής περίπου εκατοστιαίας μονάδας επί του περιθωρίου κέρδους που δέχονται από την εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης.

Το συνολικό ετήσιο κόστος των εν λόγω μέτρων για την Κτηματική, αν και ανέρχεται σε 3 δισ. δρχ. περίπου, δεν ανησυχεί τη διοίκησή της, που στηριζόμενη στην υψηλή κερδοφορία της τράπεζας και την ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας ξεκαθαρίζει πως: Πρώτο,θα διατηρήσει αμετάβλητα όλα τα επιτόκια δανείων και δεύτερο,θα συνεχίσει κανονικά το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο για το 1996 προβλέπεται η χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 160 δισ. δρχ.

Προβληματισμός υπάρχει ωστόσο σχετικά με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να συμπεριλάβει και τις στεγαστικές τράπεζες στο σύστημα υπολογισμού των υποχρεωτικών δεσμεύσεων.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Κτηματική ζήτησε επίσημα από την Τράπεζα της Ελλάδος - και αναμένει απάντηση στο αίτημά της - να γίνει εξαίρεση του μέτρου για τις καταθέσεις στεγαστικού ταμιευτηρίου,ώστε να προστατευτούν οι μικροί και μεσαίοι αποταμιευτές, που αποτελούν τους βασικούς πελάτες του σχετικού λογαριασμού. Τα κέρδη της Κτηματικής για το πρώτο εξάμηνο, τέλος, αναμένεται να είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης περσινής περιόδου κατά την οποία είχαν ανέλθει σε 8 δισ. δρχ. Η αυξημένη για μια ακόμα χρονιά κερδοφορία αποδίδεται από τη διοίκηση στην επιτυχή επέκταση των εργασιών της τράπεζας στους τομείς της κεφαλαιαγοράς και της χρηματαγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ