Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΤΖΗ
Στο σκοτάδι οι έρευνες για τη διαφάνεια των συναλλαγών

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση χτες, για μια ακόμα μέρα, από την κυβέρνηση και τις χρηματιστηριακές αρχές για την υπόθεση Χατζή, τη στιγμή που παρατηρούνται "σημεία και τέρατα" στο παρασκήνιο. Διασταυρωμένες πληροφορίες επιβεβαιώνουν την εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση μεγάλου αριθμού μετοχών των "GLOBE" και "COSMOS" σε τιμές φυσικά πολύ χαμηλότερες από το "παγωμένο" στον πίνακα της Σοφοκλέους - κατόπιν αναστολής - νόμιμο κόστος απόκτησης των 110 - 120 δρχ., καθώς υπήρξε έντονη φημολογία για άμεση επαναδιαπραγμάτευσή τους, κατόπιν αιτήματος του επιχειρηματία. Αίτημα, που σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ακόμα και αν γίνει δεκτό από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, θα αργήσει να "υλοποιηθεί", καθώς απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες (εκ νέου σύνταξη ενημερωτικών δελτίων, νέοι έλεγχοι κτλ.).

Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι,εξαιτίας της αναστολής διαπραγμάτευσης, εκατοντάδες ανύποπτοι επενδυτές, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το "ξαφνικό" της ιστορίας ενδεχομένως να προκάλεσε ζημιές και σε θεσμικούς επενδυτές,όπως είναι οι εταιρίες επενδύσεων και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Στο μεταξύ, μέχρι χτες, μόνο το 40% των χρηματιστηριακών εταιριών έστειλε - κατόπιν σχετικής εντολής - καταστάσεις συναλλαγών των μετοχών "COSMOS" και "GLOBE" στην εποπτεία του Χρηματιστηρίου και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες την ερχόμενη Δευτέρα. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπάρχουν δυο - τρεις κωδικοί πελατών που διακίνησαν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό τεμαχίων των εν λόγω μετοχών - και πάντως όχι "πακέτα", δηλαδή, συναλλαγές αξίας άνω των 70 εκατ. δρχ. ώστε να μην προκαλέσουν το σχετικό θόρυβο, καθώς αυτές ελέγχονται. Επόμενη κίνηση της εποπτείας (πάντα κατόπιν εορτής, όπως άλλωστε παραδέχτηκε αρμόδιο στέλεχος), είναι να διαπιστώσει - και αυτό είναι πολύ δύσκολο - αν οι επίμαχοι κωδικοί αντιστοιχούν σε πρόσωπα που είχαν σχέση με τον Χατζή, οπότε θα έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλο και όχι με μια απλή υπόθεση προσωρινού κωλύματος συνέχισης εργασιών των επιχειρήσεων του ομίλου, όπως την παρουσίασε ο επιχειρηματίας.

"Φακελωμένες" όμως είναι στις αρχές του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και 2 - 3 ακόμα εισαγμένες εταιρίες,για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ακολουθούν το δρόμο που χάραξε ο Χατζής.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ