Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πνίγεται στα "φέσια" η αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1996 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών άγγιξε τα 130 δισ. δραχμές, ενώ πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης 2.724 επιχειρήσεις

Αυξημένα εμφανίζονται τα "φέσια" στην αγορά κατά το πρώτο πεντάμηνο του 1996 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αποδεικνύοντας την ολοένα εντεινόμενη ασφυξία, στην οποία έχει οδηγήσει τον εμπορικό κόσμο της χώρας η συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι τα "φέσια" (συνολικά ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 1996 ανήλθαν σε 128,5 δισ. δρχ., ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 1995, που έφτανε τα 122,9 δισ. δρχ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ή κήρυξαν πτώχευση στο ίδιο διάστημα του 1996, έφτασαν τον αριθμό των 2.724.Με βάση τον αριθμό των ημερών που λειτουργούσαν τα δικαστήρια - που εκδίδουν τις αποφάσεις για κήρυξη πτώχευσης - κάθε μέρα έβαζαν οριστικό "λουκέτο" περίπου 30 επιχειρήσεις!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία έρχονται λίγες μόλις μέρες μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις οποίες, αν συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, μέσα στην επόμενη τριετία θα βάλουν "λουκέτο" περίπου 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις! Δυστυχώς, η στάση του πρωθυπουργού στην ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων, δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Αφ' ενός μεν ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε καμία δέσμευση απέναντι στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου, αφ' ετέρου δε σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο καθιστά με κάθε ευκαιρία δήθεν "μονόδρομο" τη συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, στο όνομα της επίτευξης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης". Κοντά στα παραπάνω, λοιπόν, έρχονται να προστεθούν και τα νεότερα στοιχεία της ΕΕΤ, που αποκαλύπτουν την τωρινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, το 5μηνο Γενάρης - Μάης 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο ποσό των 45,4 δισ. δρχ., έναντι 44,4 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3%.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 83,1 δισ. δρχ. έναντι 78,5 δισ. δρχ. το πρώτο πεντάμηνο του 1995, εμφανίζοντας αισθητή αύξηση κατά 5,9%.
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά "ρολά", κηρύσσοντας πτώχευση, άγγιξαν τον αριθμό 697,έναντι 708 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Τέλος, οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης, έφτασαν τον αριθμό των 2.027,έναντι 2.258 πέρσι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ