Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Να φύγουν τώρα οι βάσεις

Την απαίτησή τους να κλείσει η ΝΑΤΟική βάση του Αραξου και να φύγουν τα πυρηνικά, διατράνωσαν οι φίλοι της ειρήνης στην Αχα'ϊα

Τον πατριωτισμό και την περηφάνια όλων των Ελλήνων ενάντια στην ξένη εξάρτηση αλλά και την παλλαϊκή απαίτηση να φύγουν ΤΩΡΑ οι βάσεις, διατράνωσε την Κυριακή το κίνημα Ειρήνης Αχαϊας. Οι αγωνιστές της Ειρήνης περικύκλωσαν τη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου απαιτώντας το κλείσιμό της και την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων που "φιλοξενεί", αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης οι λαοί απαντούν με αγώνες.

Το απόγευμα της Κυριακής πολλοί "στρατιώτες" της Ειρήνης κάθε ηλικίας περικύκλωσαν την 116η Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο "πληρώνοντας" τον "όρκο στον Λαμπράκη" και το "χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί".Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τη βάση μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αχαϊας Βασίλης Ασπρούλιας ο οποίος χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους σημείωσε πως "στα χώματα αυτά της αχαϊκής γης" που στεγάζεται η ΝΑΤΟική βάση "είναι αδύνατο το πέρασμα της πύλης - καθώς ούτε ο Νομάρχης μπορεί να υπογράψει διαβατήριο - για κανέναν από μας και για κανένα Ελληνα πολίτη ή πολίτισσα. Ενα νεύμα όμως από τον Αμερικανό αξιωματούχο είναι αρκετό για να ανοίξει διάπλατα η πύλη της εισόδου και - αλίμονο! - ένα άλλο νεύμα μπορεί να σταθεί μοιραίο για τη ζωή χιλιάδων κατοίκων γύρω μας και πολύ πέρα από μας". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική εξάρτησης που ασκούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδεχόμενες την παραμονή ξένων βάσεων και πυρηνικών στη χώρα μας και κατέληξε: "τη λευτεριά αυτού του κομματιού της αχαϊκής γης, που λέγεται βάση του Αραξου, τη λευτεριά των άλλων κομματιών ελληνικής γης που λέγονται αμερικάνικες ή ΝΑΤΟικές βάσεις θα τη συναντήσουμε μέσα στο ποτάμι των αγώνων, που πρέπει να δημιουργήσουν τα κινήματα Ειρήνης, των εργαζομένων, των αγροτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων, των ΕΒΕ, της νεολαίας, δημιουργώντας ένα ρωμαλέο, δημοκρατικό μέτωπο. Σ' αυτό το μέτωπο οι δυνάμεις του πολέμου και της αντίδρασης, όσο ισχυρές κι αν είναι, δεν μπορούν να αντισταθούν".

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ αλλά και της ηρωικής Καισαριανής ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, σημείωσε πως στα χρόνια της κατοχής ο ελληνικός λαός πολέμησε το φασισμό, και σήμερα δίνει τον ίδιο αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Τόνισε πως απέναντι στην ξενοδουλία των κυβερνήσεων "οι λαοί απαντούν με το ανάστημά τους και με το κεφάλι ψηλά" προσθέτοντας πως το κίνημα Ειρήνης αναζωογονείται και προχωρεί "για να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο μέτωπο που θα ανοίξει το δρόμο για ένα κόσμο δίκαιο χωρίς πολέμους και πυρηνικά".

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των φιλειρηνιστών παρέδωσε στη διοίκηση της βάσης ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η απαίτηση των κατοίκων της Αχαϊας για:

- Την άμεση απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από τον Αραξο και τη χώρα μας.

- Την άμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από τη Βοσνία.- Την άμεση αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από τη χώρα μας.

- Να μην συμμετέχει η χώρα μας στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. - Να μη δημιουργηθούν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στη χώρα μας.

- Να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ.

- Την άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Την ειρηνική συμβίωση και την ισότιμη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής.

- Τη μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της.

Η πορεία

Επόμενος σταθμός των φιλειρηνιστών ήταν η πλατεία στα Ψηλά Αλώνια. Εκεί κατέληξε η πορεία των αγωνιστών της Ειρήνης που ξεκίνησε από τις Ιτιές. Μια πορεία που διακρίθηκε για τον παλμό της καθώς νεολαίοι κάθε ηλικίας διατράνωσαν ότι "η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", υπενθυμίζοντας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς πως "δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος". Στην πλατεία ήδη είχε αρχίσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με λαϊκούς χορούς από τα συγκροτήματα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας και του Πνευματικού Κέντρου του δήμου. Στην εκδήλωση - όπου εκτός των άλλων παρευρέθηκαν η ΠΕΑΕΑ Αιγίου, η ΟΓΕ, ο Σύλλογος Οικοδόμων Πάτρας, αντιπροσωπεία του δήμου, μαζικοί φορείς καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι - χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Φάνης Μισιρλής,τονίζοντας πως όσο πιο επιθετικός και απειλητικός γίνεται ο ιμπεριαλισμός τόσο πιο δυνατός πρέπει να γίνεται και ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος και η σύγκρουσή του με τους πολεμοκάπηλους. Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Πάτρας Π. Τζανάκος, διάβασε μήνυμα του δημάρχου ο οποίος πρόσθετε τη δική του φωνή στην απαίτηση να ξηλωθεί η βάση του Αραξου.

Λαϊκή απάντηση

Παίρνοντας το λόγο ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρης Πετρόπουλος, σημείωσε πως "Η σημερινή συγκέντρωση μαζί με δεκάδες άλλες, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του 18ου Δεκαήμερου Ειρήνης, αποτελούν μιαν απάντηση του λαού μας και του φιλειρηνικού κινήματος στα βρώμικα σχέδια που εξυφαίνονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην περιοχή μας για να εδραιώσουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων". Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια ο Γρ. Πετρόπουλος τόνισε: "Η νέα τουρκική αμφισβήτηση του καθεστώτος της νήσου Γαύδου φανερώνει πως η Αγκυρα επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της Νοτειοανατολικής Μεσογείου. Πίσω όμως από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κρύβεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να αναγορευτούν σε επιδιαιτητές και επικυρίαρχους στο Αιγαίο, με στόχο τον έλεγχο της περιοχής που έχει μεγάλη στρατηγική αλλά και οικονομική σημασία για τους αγωγούς των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική της υποταγής και συμμετοχής στα σχέδια της νέας τάξης, οδηγεί σε αδιέξοδα για τα προβλήματα της χώρας μας. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αύξηση των εξοπλισμών με τη δαπάνη τρισεκατομμυρίων για νέα οπλικά συστήματα, επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Η χώρα μας αλλά και η Τουρκία, αιχμάλωτες της αμερικανόπνευστης λογικής του 7 προς 10, σύρονται σε νέα κούρσα ανταγωνισμού που εξυπηρετεί τις ανάγκες ανανέωσης του ΝΑΤΟικού εξοπλισμού, επιφέρει τεράστια κέρδη στους εμπόρους όπλων και συσσωρεύει μεγάλη δύναμη πυρός στην περιοχή, που μπορεί να έχει ολέθρια για την Ειρήνη αποτελέσματα". Απαντώντας στο δίλημμα "υποταγή στον παραλογισμό και τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης ή πόλεμος" ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ τόνισε: "Το κίνημα ειρήνης απαντά: "Αντίσταση και αγώνας". Στο δρόμο του πολέμου, του μίσους, των διαφορών, των επεμβάσεων, οι λαοί απαντούν: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Ειρήνη, φιλία, ισότιμη συνεργασία"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ