Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΒ ΑΗ - ΓΙΩΡΓΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Τιμήθηκε ο σ. Ιορδάνης Γεωργιάδης

Εξήντα εφτά χρόνια συνεχούς προσφοράς και θυσιών

Εξήντα εφτά χρόνια προσφοράς στον αγώνα, τα 2/3 του 20ού αιώνα αφοσιωμένος και πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ, και την κοσμοθεωρία του σοσιαλισμού που "ασπάστηκε". Ο Ιορδάνης Γεωργιάδης, ο "μπάρμπας", όπως συνήθιζαν να τον λένε οι νεότεροι σύντροφοί του, την περασμένη Παρασκευή τιμήθηκε από την Οργάνωσή του, την ΚΟΒ του Αη - Γιώργη της Κοκκινιάς.

Μια σεμνή εκδήλωση, στα γεμάτα γραφεία του Κόμματος, για την προσφορά ενός κομμουνιστή, που στο πρόσωπό του τιμήθηκαν οι χιλιάδες κομμουνιστές αυτού του τόπου, που για περισσότερες από εφτά δεκαετίες πρωτοστάτησαν στους αγώνες του λαού μας για λευτεριά, για δικαιοσύνη, για λαϊκή κυριαρχία. Το χειροκρότημα των συντρόφων του ίσως να ήταν το μεγαλύτερο παράσημο για τους αγώνες του.

Ολοι εκεί στην Κοκκινιά, στη δοξασμένη αυτή περιοχή του Πειραιά, είχαν να πουν μια κουβέντα για τον μπαρμπα - Ιορδάνη, τον ακούραστο αυτό έφηβο της τρίτης ηλικίας, που ακόμα και σήμερα, στα 84 χρόνια του, παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για την υλοποίηση των στόχων του Κόμματος.

"Δεν έκανα τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, από αυτά που μου είχε χρεώσει το Κόμμα. Αν μου δινόταν η ευκαιρία να ξανάρχιζα τη ζωή μου από την αρχή, πάλι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα, το δρόμο του αγώνα...". Τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ανήκουν στον μπαρμπα - Ιορδάνη. Ετσι παρουσίασε στους συντρόφους του, την 67χρονη διαδρομή του, όταν συζήτησαν μαζί του, προκειμένου να φτιάξουν τη μικρή ομιλία, που διάβασε την Παρασκευή το βράδυ ο Β. Μαυρογιάννης,γραμματέας της Οργάνωσης.

Ο Ι. Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1912 στη Μικρά Ασία και ήρθε στην Ελλάδα το 1924. Από μικρός έμαθε την τέχνη του επιπλοποιού και στο εργοστάσιο που δούλευε πρωτοστάτησε για να κατεβούν οι συνάδελφοί του σε απεργία και να κερδίσουν τελικά το οχτάωρο και 20% αύξηση στο μεροκάματο. Το 1929 έγινε μέλος του ΚΚΕ και παράλληλα γράφτηκε στον αθλητικό σύλλογο "Ηρακλής". Από το 1929 μέχρι το 1936 ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας ανδρών στο στίβο και ένας από τους 3 - 4 καλύτερους Ελληνες αθλητές. Στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, ήταν σύνδεσμος σε 7 κομματικούς πυρήνες στην περιοχή του Πειραιά. Το 1940 πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο με το βαθμό του λοχαγού. Το '41 με την επιστροφή του στον Πειραιά μαζί με άλλους συντρόφους δημιούργησαν στη Χαλκηδόνα την πρώτη διμοιρία του ΕΛΑΣ και αργότερα το λόχο του Αη - Γιώργη, που πήρε μέρος στη μάχη της Κοκκινιάς. Αργότερα ανέβηκε στο βουνό, στο Καρπενήσι, επικεφαλής διμοιρίας όλμων με το ψευδώνυμο "Σάλτος". Πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά, το 1945, και συνελήφθη με κομματικό υλικό και ύστερα από βασανιστήρια μεταφέρθηκε στην Ικαρία. Το 1948 πέρασε από στρατοδικείο με την κατηγορία του ανυπότακτου και στάλθηκε στο Σύρμα σαν άκρως επικίνδυνος. Το '49 μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι, βασανίστηκε φρικτά και έμεινε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο. Τον '51 εξορίστηκε στον Αη - Στράτη και το '54 γυρίζοντας από την εξορία δούλεψε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Στη διάρκεια της δικτατορίας δούλεψε στην παρανομία και βοήθησε πολλές οικογένειες εξορισθέντων. Μετά τη μεταπολίτευση μαζί με τον Μ. Βαφίδη και 2 - 3 συντρόφους άνοιξαν τα γραφεία του Κόμματος στην περιοχή.

Ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δήλωσε στο "Ρ": "Ηταν μια θαυμάσια πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης και τέτοιες πρωτοβουλίες στη σημερινή περίοδο έχουν μεγάλη σημασία. Η λαμπρή ιστορία του συντρόφου Ιορδάνη αποκαλύπτει με τον πιο τρανό τρόπο τις ρίζες του Κόμματος. Δείχνει και αποκαλύπτει τους βαθιούς δεσμούς αίματος και αγώνα του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό. Δείχνει ακριβώς ότι το κόμμα μας δεν είναι κάτι το πρόσκαιρο σ' αυτόν τον τόπο, έχει βαθιά ιστορία, ταυτισμένη με τους πιο ηρωικούς αγώνες και τις πιο μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας. Αυτή ακριβώς η ιστορία δείχνει και την προοπτική και το μέλλον του ΚΚΕ, που θα συνεχίζει σταθερά στο δρόμο που ξεκίνησε, αφοσιωμένο στα δίκαια του λαού, αφοσιωμένο στην πρόταση του σοσιαλισμού. Σε μια κοινωνία που δε θα χρειάζεται οι άνθρωποι να προσφέρουν τέτοιες θυσίες, αλλά θα προσφέρουν θυσίες για να μεγαλουργεί ο άνθρωπος, σε μια κοινωνία που θα έχει καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Γερ. Αραβανής,η Β. Νικολαϊδου,ο γραμματέας της ΚΟΠ Β. Ξένος κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» η συντρόφισσα Ιωάννα (Γιαννούλα) Παπαγεωργάκη(2020-08-11 00:00:00.0)
Στα ξερονήσια της εξορίας γράφτηκαν ηρωικές σελίδες του λαϊκού κινήματος(2016-06-18 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνιστή(2011-02-08 00:00:00.0)
Η ζωή του μας εμπνέει, οι αγώνες του μας οδηγούν(2008-05-22 00:00:00.0)
Κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα(2005-11-26 00:00:00.0)
Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ(1996-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ