Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Προβληματισμοί για τη χαμηλή απορροφητικότητα

Τα προβλήματα της απορροφητικότητας των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εξέθεσαν χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο υφυπουργός Χρ. Πάχτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση από πλευράς απορροφητικότητας των κονδυλίων αυτών, όπως παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους, εκτιμάται πως είναι περίπου τραγική. Αρκεί να σημειώσουμε τα εξής στοιχεία:

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 1996 απορροφήθηκε μόνο το 13% των συνολικών κονδυλίων που έχει δεσμευτεί η χώρα μας για να απορροφήσει μέσα στο χρόνο αυτό. Εχουν απορροφηθεί συγκεκριμένα 583,3 εκατ. ECU, έναντι 4,5 δισ. ECU περίπου, που είναι ο στόχος για ολόκληρο το 1996. Να σημειωθεί ότι η απορροφητικότητα του πρώτου τετραμήνου του 1996 πέφτει στο 11%, αν συνυπολογιστεί ότι φέτος θα πρέπει να απορροφηθεί και μέρος των κονδυλίων που δεν απορροφήθηκαν τη διετία 1994-1995, κατά την οποία το ποσοστό της απορρόφησης έφτασε μόλις στο 56%!

Κάτω από τις συνθήκες αυτές πολλά είναι τα στελέχη της κυβέρνησης που θεωρούν πλέον σίγουρο ότι μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων θα χαθούν. Το θέμα της περικοπής των κονδυλίων, άλλωστε, πρόκειται να συζητηθεί στις 24 και 25 του μήνα, όταν θα έρθουν στη χώρα μας οι Κοινοτικοί της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή αναλώθηκε σε ένα ευχολόγιο για την αύξηση της απορροφητικότητας, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου δήλωσε πως "συμφωνήθηκαν μέτρα και διαδικασίες για την παραπέρα επιτάχυνση, ώστε να υπάρξει απορροφητικότητα 100% για το 1996"!

Σοβαρό είναι και το χρηματοδοτικό έλλειμμα των μεγάλων έργων, το οποίο αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανεβάζουν στο 1,4 τρισ. δρχ. Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, προσπάθησε εμφανώς να υποτιμήσει ότι "όλα τα προγράμματα έχουν πολλές ελαστικότητες", ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί πως τα κονδύλια που λείπουν θα αναζητηθούν από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και από αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών, με το αζημίωτο βέβαια, αφού η κυβέρνηση θα φροντίσει να τους εξασφαλίσει, υπογράφοντας ακόμη πιο αποικιοκρατικές συμβάσεις.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 6 από τα μεγάλα έργα (ΠΑΘΕ, Εγνατία, μετρό Αθήνας, Σπάτα, σιδηρόδρομοι, Φυσικό αέριο) και εξέφρασε την πρόβλεψη - εξαιρετικά αισιόδοξη και ανεδαφική για πολλούς - ότι άλλα δύο θα ξεκινήσουν μέσα στο χρόνο. Η Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων τον Ιούλη και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ