Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς νέες πολιτικές δίκες

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι συλλήψεις περίπου 70 μελών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (Χαντέπ), μεταξύ των οποίων κι ο πρόεδρός του, στην Αγκυρα, η δικαστική δίωξη για "προσβολή της τουρκικής σημαίας" και "αυτονομιστική προπαγάνδα" και η βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων του κόμματος στη Σμύρνη επαναφέρουν με τον πιο έντονο τρόπο στην πολιτική σκηνή το θέμα της ελευθερίας των κομμάτων στην Τουρκία, που "ξεφεύγουν" από την επίσημη περί Κουρδικού γραμμή.

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας επενέβησαν όταν ένα μέλος του Χαντέπ υπέστειλε την τουρκική σημαία και ανύψωσε στη θέση της λάβαρο του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και αναρτήθηκαν πορτρέτα του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας στην Αγκυρα διευκρίνισε ότι η δικαστική έρευνα που έχει εκκινηθεί αφορά σε "υποστήριξη αυτονομιστικής οργάνωσης" και "αυτονομιστικής προπαγάνδας", ενώ πρόσθεσε ότι πολλά έγγραφα του ΡΚΚ κατασχέθηκαν κατά την έρευνα στα γραφεία του Χαντέπ και εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα "ασκεί παράλληλες ενέργειες με το ΡΚΚ και αποτελεί πολιτική του πτέρυγα".

Στο τελικό ανακοινωθέν του Συνεδρίου του, πάντως, το Χαντέπ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός και διευκρίνισε ότι δεν αποτέλεσε πρωτοβουλία της ηγεσίας του, των συνέδρων ή των μελών του.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας όμως ανταπάντησε ότι ο άνθρωπος που υπέστειλε την τουρκική σημαία - είναι μεταξύ των συλληφθέντων - είναι μέλος του κόμματος.

Η όξυνση των πνευμάτων, η οποία έγινε αισθητή τις τελευταίες μέρες με εκδηλώσεις οργής από οργανώσεις, πανεπιστήμια και συνδικάτα, έγινε ακόμα πιο αισθητή με τη χτεσινή βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων του Χαντέπ στη Σμύρνη, στην οποία τραυματίστηκε ένας πολίτης και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

H ΓΣΕΕ

Τη συμπαράστασή της "στους πολιτικούς κρατούμενους - Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές - στις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαρκείας από τις 20 Μαϊου, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους", εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ "εκφράζει την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων που υφίστανται διώξεις και επιθέσεις, καθώς και στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που ζουν στην Ελλάδα και κινητοποιούνται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απεργία πείνας".

  • Παρελκυστική τακτική δείχνει να ακολουθεί η Τανσού Τσιλέρ έναντι του Νετσμεντίν Ερμπακάν, όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ, Νετσμεντίν Τσεβχερί, δήλωσε χτες ότι οι συνομιλίες με το Κόμμα Ευημερίας (Ρεφάχ) "θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες". Οπερ μεθερμηνευόμενον, συμφωνία για συνασπισμό δεν υπάρχει ακόμη.

Ο τρίτος κύκλος των συνομιλιών των δύο κομμάτων συνοδεύεται από φήμες αποχώρησης και άλλων βουλευτών του Ορθού Δρόμου και από εκβιαστικές δηλώσεις του Ερμπακάν προς την Τσιλέρ: "Εάν λέτε ότι επιθυμείτε να γίνετε πρωθυπουργός, η θέση αυτή βρίσκεται στην κάλπη και όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε σε δηλώσεις του ο ηγέτης του Ρεφάχ χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ