Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
10Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Εδρασαν οι χούλιγκανς

Επεισόδια στο Λονδίνο μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας. Μαχαιρώθηκε Ρώσος 17χρονος, γιατί τον πέρασαν για... Γερμανό. Δεκάδες συλλήψεις και πολλές υλικές καταστροφές

Μεγάλη έκταση πήραν τα βίαια επεισόδια που δημιούργησαν στο Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις της Βρετανίας οι χούλιγκαν των Αγγλων, μετά την ήττα των "λιονταριών" από τη Γερμανία στον ημιτελικό του Γουέμπλεϊ.

Το σοβαρότερο περιστατικό συνέβη στην περιοχή του Σάσεξ, στη νότια Αγγλία όπου ένας 17χρονος Ρώσος φοιτητής μαχαιρώθηκε από άγνωστους χούλιγκαν επειδή τον πέρασαν για... Γερμανό. Ο άτυχος Αντρέι Μόχαρτ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Στο Λονδίνο, το επίκεντρο των επεισοδίων ήταν η πλατεία Τραφάλγκαρ όπου μετά το τέλος του αγώνα συγκεντρώθηκαν 440 Αγγλοι μεθυσμένοι οπαδοί, οι οποίοι άναβαν φωτιές, φώναζαν συνθήματα κατά των Γερμανών και λεηλατούσαν αυτοκίνητα. Με την επέμβαση της Αστυνομίας διαλύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, αφήνοντας πίσω τους "κρανίου τόπο". Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή Τόνι Ρόου: "Στην πλατεία Τραφάλγκαρ είδαμε την πληρότητα του φαινομένου χουλιγκανισμός. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο". Οι συλλήψεις έφτασαν τις 196, ενώ συνολικά τραυματίστηκαν ελαφρά 30 άτομα.

Στον έβδομο ουρανό ο Φογκτς

Ο τεχνικός των Γερμανών είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος για την πρόκριση της Γερμανίας στον τελικό: Ηταν ένα εκπληκτικό ματς ανάμεσα σε δυο μεγάλες ομάδες. Αλήθεια είναι ότι σταθήκαμε τυχεροί στη φάση του δοκαριού αλλά και στην απόκρουση πέναλτι του Κέπκε. Τώρα σκεπτόμαστε το ματς με την Τσεχία που θα είναι διαφορετικό από τον πρώτο αγώνα.

Από την πλευρά τους οι Αγγλοι αντιμετώπισαν με οδύνη τον αποκλεισμό. Ο Σάουθγκεϊτ, μοιραίος παίκτης, ήταν απαρηγόρητος: "Απέσπασα κάτι από τους συμπατριώτες μου που δεν μπορώ να τους το επιστρέψω". Ο Τέρι Βέναμπλς συμπλήρωσε: "Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Εμείς παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι".

Ενθουσιασμός στην Τσεχία

Η ομάδα - θαύμα του ΕΥΡΩ '96 έχει κάθε λόγο να απολαμβάνει την επιτυχία της. Ο πρωτομάστορας της επιτυχίας Ντούσαν Ουρίν τονίζει: "Εδώ που φτάσαμε είμαστε έτοιμοι για όλα. Πάντως αλήθεια είναι ότι θα ήθελα στον τελικό την Αγγλία". Στο μεταξύ η Πράγα αλλά και ολόκληρη η χώρα ζει ανεπανάληπτες στιγμές, όπως το 1976.

Στην αντίπερα όχθη ο Αμέ Ζακέ δέχεται την επίθεση των Γάλλων δημοσιογράφων για τον αποκλεισμό των Ζινολά, Καντονά, που στα δύσκολα θα μπορούσαν να πάρουν τους "τρικολόρ" στις πλάτες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκιές στη ...λάμψη του προϊόντος (2014-11-02 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης επιστρέφει... (2000-04-29 00:00:00.0)
Θανάσιμη μαχαιριά στο Μουντιάλ (1998-07-04 00:00:00.0)
Στην κόψη του... ημιτελικού (1996-06-26 00:00:00.0)
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση... (1996-06-22 00:00:00.0)
Το ποδόσφαιρο επιστρέφει στο σπίτι του (1996-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ