Κυριακή 30 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν...

Γερμανία και Τσεχία μετά από 20 χρόνια και πάλι σε ένα μεγάλο τελικό

Εμπειρία ή νιότη; Σιγουριά και ψυχραιμία ή ενθουσιασμός και ταλέντο; Τα... ψέματα τελείωσαν. Η πιο μεγάλη "μάχη", του 10ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, είναι σήμερα. Το βράδυ (21.00, ΕΤ-1) στο "ναό του ποδοσφαίρου" θα αναδειχτεί η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Διεκδικήτριες μια από τα μεγάλα φαβορί (Γερμανία) πριν ακόμα αρχίσει το EYRO 96 και η ευχάριστη έκπληξη (Τσεχία) της διοργάνωσης.

Η ιστορία και οι αναμνήσεις έχουν την... τιμητική τους στον αγώνα αυτό. Οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν ξανά για τον ίδιο θεσμό πριν από 20 χρόνια. Τότε είχαν χαμογελάσει οι Τσεχοσλοβάκοι. Θα το επαναλάβουν απόψε έστω και "μισοί" συγκριτικά με τότε ή οι Γερμανοί θα πάρουν τη ρεβάνς; Στην προημιτελική φάση κέρδισε με 2 - 0, όπως όμως επισήμανε και ο Φογκτς "τότε ήταν διαφορετικά τα πράγματα".

Επίσης στο περασμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπως και τώρα, τα "πάντσερ" έφτασαν στον τελικό με την αντίστοιχη έκπληξη (Δανία). Το αποτέλεσμα δε θέλουν να το θυμούνται...

Η Γερμανία εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί, άποψη με την οποία διαφωνεί ο προπονητής της Μπέρτι Φογκτς. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει από τιμωρίες και τραυματισμούς τον οδήγησαν να αποδώσει τον τίτλο αυτό στην αντίπαλο του. Τα "πάντσερ" έχουν μείνει με 14 παίχτες εκ των οποίων οι τρεις τερματοφύλακες! Οι Μέλερ, Ρόιτερ είναι τιμωρημένοι. Οι Κόλερ, Μπάσλερ, Μπόμπιτς έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα για θεραπεία, ενώ "ανήμποροι" παραμένουν οι Χέλμερ, Φρόιντ, Κλίνσμαν...

Ο τελευταίος δηλώνει πως θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, όμως οι γιατροί παραμένουν απαισιόδοξοι. Αν τελικά δεν αλλάξει κάτι ο Φογκτς αναμένεται να χρησιμοποιήσει ως επιθετικό δίδυμο τους Κουντς, Μπίερχοφ και αντικαταστάτη του Μέλερ τον Χέσλερ.

Από την αντίπερα όχθη τα πράγματα είναι ευχάριστα για τον Ουρίν, αφού επανέρχονται οι Λάταλ, Σουχοπάρεκ, Μπέιμπλ, Κούκα. Μοναδική απουσία ο τιμωρημένος Νέτβεντ το κενό του οποίου όμως όπως δήλωσε μπορεί να καλυφθεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη θετικότατη ψυχολογία των παιχτών του κάνει τον Τσέχο προπονητή ιδιαίτερα αισιόδοξο. Δεν είναι μάλιστα μόνος του. Τα ίδια συναισθήματα έχουν ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι αλλά και... τρίτοι.

Η πορεία της Τσεχίας (απέκλεισε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία), η εικόνα που παρουσίασε από τη στιγμή που βρήκε το ρυθμό της και η έλλειψη προβλημάτων, την καθιστά τουλάχιστον ισάξια αντίπαλο της Γερμανίας. Από την πλευρά της η δύο φορές Ευρωπαία πρωταθλήτρια έχει αποδείξει ότι ξέρει να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να παίρνει αυτό που θέλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ