Κυριακή 30 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το άθλημα των Ολυμπιονικών στο βάθρο

Χάλκινο μετάλλιο ο Γαλακτόπουλος, μεγάλος άτυχος ο Χρ. Παπανικολάου

Η πάλη με τους Γαλακτόπουλο, Καρυπίδη, Μοσχίδη, και ο στίβος με τον Χρήστο Παπανικολάου, επανέφεραν στα χείλη των Ελλήνων το χαμόγελο της αισιοδοξίας. Η αποστολή στο Μεξικό ήταν η πολυπληθέστερη που ταξίδευσε εκτός Ευρώπης. Σαράντα οχτώ άτομα. Τι κι αν από τους εννιά αθλητές του στίβου, μόνο ο Παπανικολάου είχε περάσει το όριο πρόκρισης; Η χούντα των συνταγματαρχών ήθελε να παρουσιάσει όγκο στην τελετή έναρξης και να διασκεδάσει τις εις βάρος της εντυπώσεις.

Στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής ταξίδευσαν 3 πυγμάχοι, 8 ιστιοπλόοι, 9 αθλητές στίβου μεταξύ των οποίων οι Πιερράκος, Π. Νικολαϊδης και Γ. Λεμονής, 8 παλαιστές, 2 αρσιβαρίστες με πρώτο και καλύτερο τον σημερινό ομοσπονδιακό προπονητή Χρ. Ιακώβου, 7 σκοπευτές και η εθνική ομάδα του πόλο με ονόματα όπως οι Γαρύφαλλος, Ιωσηφίδης, Καρολόγος, Μίχαλος, Παληός κ.ά.Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος ήταν ο μόνος αθλητής που πέτυχε να ανέβει στο χαμηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Ο παλαιστής του Εθνικού Αθηνών, που σε ηλικία 17 χρόνων αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία των 70κ. και στα δύο στιλ, από την Πόλη του Μεξικού ξεκίνησε μια λαμπρή διεθνή καριέρα. Νίκησε με πτώση τον Μεξικανό Γκονζάλες, τον Γερμανό Κλάους και τον Πολωνό Βαρκάτα. Στα σημεία τον Νοτιοκορεάτη Κίο και τον Σοβιετικό Σαπούνοφ. Στο κρίσιμο παιχνίδι για το χρυσό μετάλλιο ηττήθηκε με 4 - 5 σημεία από τον Ιάπωνα Μονεμούρα. Στη συνέχεια διεκδίκησε το ασημένιο από τον Γιουγκοσλάβο Χόρβατ. Το παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο και ο Χόρβατ, που είχε έρθει ισόπαλος με τον Ιάπωνα, άφησε τον Γαλακτόπουλο στην τρίτη θέση. Ο Οθωνας Μοσχίδης κατατάχτηκε 4ος στα 57κ. της ελληνορωμαϊκής, επιτυχία που επανέλαβε στα 63κ. της ελευθέρας ο Νίκος Καρυπίδης της ΧΑΝΘ.

Ατομικό ρεκόρ ο Παπανικολάου

Μεγάλος άτυχος των αγώνων ήταν ο Χρ. Παπανικολάου. Ο αθλητής από τα Τρίκαλα με επίδοση 5.35μ. δεν μπόρεσε να ανέβει στο βάθρο. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1964 είχε πηδήξει 5.10 και του 1956 4.70. Με επίδοση 25 πόντους πάνω από το ολυμπιακό ρεκόρ και να μην ανεβαίνεις στο βάθρο, είναι κάτι το ασυνήθιστο στον αθλητισμό, όχι όμως για την Ολυμπιάδα του Μεξικού. Τι να πει και ο Ιταλός Τζεντίλε που έμεινε στην τρίτη θέση με παγκόσμια επίδοση στο τριπλούν. Ο Παπανικολάου πέρασε τα 4.80 με την πρώτη προσπάθεια, τα 4.90 με τη δεύτερη, τα 5.00, 5.15 και 5.20με την πρώτη, τα 5.25 και 5.30 με τη δεύτερη. Στο 5.35 κάνει ένα θαυμάσιο πρώτο άλμα και ήταν πολύ κοντά στο μετάλλιο, καθώς ο Δυτικογερμανός Σιπρόφσκι το πέρασε με τη δεύτερη και ο Αμερικανός Πένελ με την τρίτη. Η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Ο Παπανικολάου που είχε πάει στο Μεξικό με ατομική επίδοση 5.30, κουρασμένος μετά τα οχτώ άλματα, δεν πέρασε το 5.40, κάτι που δε συνέβη με τον Αμερικανό Σίγκριν και τον Ανατολικογερμανό Νόρτβινγκ που είχαν αφήσει το 5.35. Το παράξενο είναι ότι το 5.40 πέρασε και ο Σιπρόφσκι που είχε πάει στο Μεξικό με ατομική επίδοση 5.18.

Από τους υπόλοιπους αθλητές διακρίθηκε μόνο ο ιστιοπλόος Π. Κουλινγκάς που κατατάχτηκε 5ος στα φιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ