Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πυρηνική απειλή είναι εδώ

Η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την ανθρωπότητα, παρά τα λεγόμενα από τις πυρηνικές δυνάμεις για περιορισμό και απαγόρευση της χρήσης τους. Η βούληση άλλωστε των ΗΠΑ και της Γαλλίας για διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου φάνηκε στην περίπτωση των πυρηνικών δοκιμών στην Ατόλη Μουρουρόα στο Νότιο Ειρηνικό. Ομως τα πυρηνικά δεν αφορούν κάποιες μακρινές περιοχές.

Το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης βρίσκεται στη βάση Αβιάνο, στη Βορειοανατολική Ιταλία. Τα πυρηνικά όπλα που μαζεύτηκαν κρυφά εκεί στους τελευταίους μήνες, μελετάται να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Καντάφι. Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας Ουίλιαμ Αρκιν, στο τελευταίο τεύχος του "Δελτίου Πυρηνικών Επιστημόνων". Σήμερα, γράφει ο Αμερικανός επιστήμονας, από τις συνολικά 480 πυρηνικές κεφαλές, που οι ΗΠΑ διατηρούν στην Ευρώπη, οι 40 είναι συγκεντρωμένες ακριβώς στο Αβιάνο.

Μπορεί να μην χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές τα πυρηνικά όπλα εναντίον της Λιβύης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον είτε εναντίον της Λιβύης είτε εναντίον άλλων "στόχων".

Είναι ολοφάνερη η ανάγκη επαγρύπνησης του φιλειρηνικού κινήματος, όλων των λαών της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ