Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μονομερείς υποχωρήσεις", αξιώνουν οι "σύμμαχοι"

Συνομιλίες με την κυβέρνηση θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Π. Τάρνοφ

Καμία δικαιολογία και καμία αναβολή δεν αναγνωρίζουν πλέον οι ΗΠΑ και οι ισχυροί Ευρωπαίοι "εταίροι" στην κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους, η εφαρμογή των οποίων είχε αναβληθεί λόγω του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα όμως οι "σύμμαχοι" εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είναι ισχυρός και άρα μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν "πολιτικό κόστος". Προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, αλλά και τους Ευρωπαίους έχουν τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το καθεστώς στο Αιγαίο. Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε "μονομερείς παραχωρήσεις", ώστε να διευκολυνθεί η τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ και να άρει τις επιφυλάξεις της για τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Η στάση της κυβέρνησης θα φανεί στις 15 Ιουλίου στη συνεδρίαση του υπουργών Εξωτερικών των "15", όπου η ιρλανδική προεδρία θα φέρει για τελική έγκριση τον κανονισμό του ευρωμεσογειακού προγράμματος MEDA, στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.

Παράλληλα, κυρίως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εντείνουν τις πιέσεις τους για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία, εκτός από την κατοχύρωση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, θα ενισχύουν και τον επικυρίαρχο ρόλο των Αμερικανών. Το θέμα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πίτερ Τάρνοφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Η τακτική της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής απασχόλησε τον πρωθυπουργό και τον Θ. Πάγκαλο στη συνάντηση που είχαν χτες.

"Συνεταίρος των ΗΠΑ"

Εν τω μεταξύ θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι δυτικές κυβερνήσεις στην εκλογή του Κ. Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

"Το γεγονός ότι τώρα είναι αδιαμφισβήτητα αρχηγός του κόμματος, όπως και της κυβέρνησης, σημαίνει, ελπίζουμε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει ένας πολύ ισχυρός συνεταίρος των ΗΠΑ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Μπερνς και πρόσθεσε: "Μετά από τόσους μήνες αβεβαιότητας, λόγω της υγείας του Α. Παπανδρέου, είναι σίγουρα καλό να βλέπουμε πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη σε μια τόσο ισχυρή θέση".

Παράλληλα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Κ. Σημίτη, στην οποία, εκτός των άλλων, υπογραμμίζει την ανάγκη για στενότερη συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Α. Μεσογείου.

Ως επικράτηση της "πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού", χαρακτηρίζεται η εκλογή του Κ. Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τον γερμανικό Τύπο. Η μεγάλη οικονομικοπολιτική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" τονίζει ότι με την εκλογή Σημίτη επικράτησε "η μεταρρυθμιστική πτέρυγα" του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας παράλληλα την "κατά το πλείστον θετική απήχηση" στον οικονομικό κόσμο και στο χρηματιστήριο. "Η οικονομία, αναφέρει, περιμένει ότι ο πρωθυπουργός, ενισχυμένος από την ψήφο του συνεδρίου, θα συνεχίσει αποφασιστικότερα τις προσπάθειές του για την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ