Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ειδικό ... ενδιαφέρον

Μια είδηση με ολοφάνερη γενικότερη σημασία, αλλά και ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον κυκλοφόρησε τις μέρες αυτές. Η είδηση αφορά τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν - ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, που δημοσιοποιήθηκε η ύπαρξή τους - στην Κασπία θάλασσα και στα εγχώρια ύδατα του Καζακστάν. Οπως μεταδίδουν, μάλιστα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρόκειται για τεράστια σε ποσότητες κοιτάσματα, αφού υπολογίζονται σε 10 δισεκατομμύρια τόνους και δύο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρελαίου και φυσικού αερίου αντίστοιχα και είναι πολύ μεγαλύτερα των αποδεδειγμένων ρωσικών κοιτασμάτων πετρελαίου, που φθάνουν στα 6,7 δισεκατομμύρια τόνους.

Να συμπληρώσουμε, ακόμη, ότι τις έρευνες - και αργότερα την εκμετάλλευση - διεξάγουν ορισμένες από τις "μεγάλες αδελφές", μεταξύ των οποίων η "British PP", η "Shell", η "Mobil" και η "Total SA".

Θα πείτε, η γενικότερη σημασία της είδησης είναι πράγματι φανερή, αλλά το ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον πού βρίσκεται;

Για κοιτάξτε πιο προσεκτικά έναν παγκόσμιο χάρτη. Το Αιγαίο είναι ένα σημαντικό και αναντικατάστατο τμήμα του θαλάσσιου διαδρόμου, που οδηγεί στην Κασπία και η Ελλάδα γενικότερα - όπως και η Τουρκία - χώρα απαραίτητη, για την "περικύκλωση" των νέων, ιδιαίτερα πλούσιων σε πετρέλαιο, αυτών περιοχών. Ολοφάνερο, λοιπόν, και το ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, όπως και το αντίστοιχο έντονο αμερικανικό, για την "παρευξείνια συνεργασία", την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο και τόσα άλλα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ